Lira turcească a scăzut cu 38% în acest an pe fondul disputei cu Donald Trump

Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti
Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti (Getty Images)

Lira turcească a pierdut 38 de procente în acest an, ceea ce a generat nelinişti în sânul economiei mondiale din cauza tensiunilor continue dintre Ankara şi preşedintele american Donald Trump.

Moneda turcească a pierdut, luni, 3 procente în faţa dolarului după festivalul musulman Eid al-Adha, ce a durat o săptămână, potrivit Express.co.uk.

Analistul de la firma de brokeraj Integral, Seda Yalcinkaya Özer, a precizat: “Vulnerabilitatea cursului valutar, creată de tensiunile dintre noi şi SUA, continuă”.

Picajul liber al lirei este alimentat de politicile economice ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi de impasul actual cu preşedintele Trump în legătură cu pastorul american evanghelic Andrew Brunson.

Brunson este judecat în Turcia pentru implicare în lovitura de stat eşuată de acum doi ani împotriva lui Erdogan, pentru a cărei orchestrare a fost învinuit clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA. Brunson a negat acuzaţiile aduse împotriva sa, şi la fel a făcut şi Gulen.

La începutul acestei luni, Trump a dublat tarifele la importurile de metale din Turcia şi a afirmat că nu va oferi nicio concesie în schimbul eliberării lui Brunson.

Acest lucru a determinat Ankara să răspundă imediat crescând la rândul ei tarifele împotriva unor importuri din SUA, care implică automobile, alcool şi tutun.

Ankara a acuzat Washingtonul că desfăşoară un război economic şi nu respectă sistemul juridic al Turciei.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al lui Erdogan, a afirmat: “Declaraţia sa este o dovadă că administraţia Trump vizează un aliat NATO ca parte a unui război economic”.

John Bolton, consilier al preşedintelui Trump pentru probleme de securitate naţională, a declarat săptămâna trecută, pentru Reuters, că Turcia a făcut o “greşeală mare” refuzând să-l elibereze pe Brunson.

Bolton a mai precizat că neînţelegerea ar fi stinsă “imediat” dacă Turcia l-ar elibera pe pastorul creştin, care a fost închis timp de 21 de luni şi acum se află sub arest la domiciliu şi judecat pentru o presupusă implicare în puciul din 2016.

De asemenea, Bolton a pus sub semnul întrebării eficienţa suportului de investiţii în valoare de 15 miliarde de dolari din partea Qatarului, afirmând că suma este “insuficientă pentru a avea impact asupra economiei Turciei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe