Lipsa educaţiei financiare, o problemă importantă a societăţii româneşti (video)

Nicoleta Deliu
Nicoleta Deliu
Se încarcă player-ul...

Românii ar trebui să fie mult mai conştienţi de puterea unei minime discipline financiare, potrivit directorului Departamentului Comunicare Corporatistă şi Afaceri Comunitare a BCR, Nicoleta Deliu.

Prezentă la conferinţa „Best Practices în Romanian CSR”, ediţia 2018, Nicoleta Deliu a notat că după experienţa a doi ani de derulare a unor programe de educaţie financiara, în care a interacţionat cu peste 30.000 de oameni, în opinia sa, “românii nu au o educaţie financiara, nu îşi înţeleg banii”.

“Lucrurile pornesc de la o bază foarte simplă: de la câţi bani câştigi, câţi bani cheltui şi ce ai reuşit să aduni până acum. Oamenii, de cele mai multe ori nu se gândesc decât la salariul pe care îl primesc lunar. Nu ştiu de banii care se adună în pilonul de pensii, nu ştiu de banii pe care îi mai au deoparte puşi în diferite variante de economisire, nu ştiu cât le valorează casa, nu ştiu cât le valorează maşina, nu ştiu cât le valorează mobila din casă. Toate lucrurile astea sunt foarte importante ca să înţelegi unde eşti de fapt financiar.”

Din această perspectivă, susţine ea, lipsa de înţelegere a propriilor finanţe îngreunează foarte mult posibilitatea de a realiza planuri de viitor.

“Când vorbim despre obiective financiare majoritatea îşi doresc pe termen scurt să plece într-o vacanţă frumoasă, după care să aibă o casă, după care să asigure studiile copiilor […] Îţi doreşti o maşină? În cât timp? În 5 ani. Cât te costă? […] Ajungi la o sumă pe care o împarţi la lunile pe care le mai ai până atunci. În momentul în care începi să îţi pui toate aceste obiective financiare într-o cheltuială lunară începi să înţelegi ce poţi să faci, ce nu poţi să faci şi ce este important pentru tine. Aici este un moment foarte important pentru toţi cei care trec prin proiectele noastre de educaţie financiară pentru că realizează, renunţând la nişte lucruri foarte mici, de zi cu zi, pot să facă nişte lucruri mult mai importante pentru ei. De exemplu, dacă renunţi să îţi cumperi cafeaua de fiecare zi de la chioşcul din colţ şi ţi-o faci dimineaţa acasă, poţi să pui poate 3 lei deoparte pe zi. [...] Din nişte lucruri din acestea foarte mărunte, din nişte obiceiuri zilnice pe care începi să le conştientizezi şi să înţelegi cât te costă, oamenii pot să îşi îndeplinească obiective de viaţă mult mai mari şi atunci capătă o încredere foarte mare în ei”, susţine Nicoleta.

Românii “ar trebui să fie mult mai conştienţi de puterea banilor pe care îi au şi de puterea unei minime discipline financiare […] Trebuie să înţelegem că banii sunt un mijloc şi noi îi gestionăm, noi suntem cei care hotărăsc încotro se duc. Trebuie să ne asumăm că noi avem putere asupra banilor şi nu banii au putere asupra noastră”, a concluzionat Nicoleta Deliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne