Liiceanu: Kovesi, probabil cel mai bun preşedinte. E un om care spune: „trebuie să slujesc ţara, cetăţenii”

Oamenii care ne reprezintă, aleşii poporului cum ar veni, sunt slujitorii cetăţenilor, reaminteşte Liiceanu, în opinia căruia Kovesi ar putea fi, probabil, persoana care să slujească cel mai bine ţara şi pe români în calitate de preşedinte.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Laura Codruţa Kovesi ar putea fi putea fi cel mai bun preşedinte, a opinat filozoful Gabriel Liiceanu, întrebat la Digi24.ro, dacă şefa DNA ar putea fi un bun candidat la alegerile prezidenţiale, relatează republica.ro.

"Este doamna Kovesi prezidenţiabilă?", a fost întrebat scriitorul, răspunsul acestuia fiind:

„Din plin. Deci v-am răspuns, intrând în scenariul întrebării dvs simple şi provocatoare. Da. M-am gândit cum ar arăta România cu un asemenea om care prin comportamentul ei devine aproape o abstracţie de slujire. Este slujirea.

Totdeauna am visat ca oamenii care ne reprezintă, aleşi de noi şi care sunt chemaţi să ne slujească, sunt slujitorii noştri, am obosit să spun asta, cum ar fi să apară un om care să fie slujirea pură. Eu nu cred că vrea ceva pentru ea. Este un om format în sosul justiţiei, care spune: legea, legea, legea.

E un om care spune: „trebuie să slujesc ţara, cetăţenii”. Nu doar spune, face asta, pentru că toţi spun: noi, România, patria. Şi fac exact opusul. Toată viaţa lor politică e făcută ca să acumuleze bunuri şi să fure. Ea e exact opusul. Sigur că aş vrea”, a declarat Liiceanu.

Întrebat dacă, în opinia lui, Kovesi, deşi nu este interesată de politică, ar fi un preşedinte mai bun decât Klaus Iohannis, Liiceanu a spus că şefa DNA ar avea un mare atu - profesionalismul, şi a adăugat că e bine să ai un preşedinte care cunoaşte bine legile şi care are ca principal imperativ domnia legii.

Iohannis nu îşi acoperă în prezent „fişa de post”, a mai opinat Gabriel Liiceanu, potrivit căruia şeful statului ar trebui să îşi îndeplinească rolul său de mediator între reprezentanţii puterii şi societate.

„A-ţi face rolul de mediator, în situaţia dramatică în care se află România, înseamnă a chema cu adevărat reprezentanţi ai Puterii de-o parte a mesei de la Cotroceni, de celalaltă reprezentanţi de tipul celor care au făcut manifestaţiile în ţară. Au nume pregnante, şi cu toate televiziunile ţării, filmată toată treaba asta şi dată în direct. N-a făcut treaba asta.

În Constituţie, ăsta e primul articol, rolul de mediator. Al doilea lucru, că apără drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi libertăţile lor. Niciodată nu m-am simţit mai ameninţat ca în 2017 şi acum, când se dă acest asalt final. De ce nu iese să-mi apere drepturile, pentru că mă simt privat de dreptul meu la justiţie, la dreptate. Dreptul la dreptate el trebuie să-l apere”, a susţinut Liiceanu.

Articolul integral poate fi citit aici