Liga Studenţilor Iaşi condamnă "practicile totalitare" ale rectorului Tudorel Toader. Acuzaţii grave

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă "practicile de inspiraţie totalitară" ale lui Tudorel Toader, rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), "care a făcut apel la Poliţie şi la serviciul de pază al instituţiei pentru a alunga studenţii şi persoanele care au protestat miercuri în faţa universităţii, precum şi pentru a bloca accesul în sala Senatului a doi studenţi senatori", se arată într-un comunicat remis de organizaţie.

"Totodată, atragem atenţia opiniei publice asupra faptului că, prin intermediul unor cadre didactice şi al unor studenţi apropiaţi de Tudorel Toader, au început să se exercite presiuni şi ameninţări asupra studenţilor care îi cer demisia şi să se orchestreze o campanie de denigrare a Ligii Studenţilor (LS IAŞI) la nivelul comunităţii academice. La protestul de miercuri, 5 iunie a.c., au fost prezente mai multe echipaje ale Poliţiei Române care, alături de agenţii de pază ai Universităţii 'Cuza', au filtrat intrările în corpul principal al instituţiei de învăţământ, verificând studenţii. În acelaşi timp s-a desfăşurat Şedinţa Senatului UAIC, la care agenţii de pază şi Poliţia au blocat accesul a doi reprezentanţi ai studenţilor, printre care şi preşedintele LS IAŞI, Silvian‑Emanuel Man, reprezentant al studenţilor Facultăţii de Drept. Motivaţia refuzului agenţilor a fost că au primit dispoziţie 'de sus'. Cei doi studenţi au putut intra la şedinţă abia după presiunile membrilor Reset Iaşi şi ale unor jurnalişti prezenţi la protest, cărora le mulţumim din nou şi pe această cale", a transmis Liga Studenţilor.

Potrivit organizaţiei, în cadrul şedinţei Senatului, Silvian-Emanuel Man a solicitat respectuos membrilor forului suprem al Universităţii "Cuza" să apere demnitatea comunităţii academice şi să ceară demisia rectorului Tudorel Toader printr-un comunicat oficial care să fie votat la următoarea şedinţă, de la finalul lunii iunie.

"Le mulţumim public cadrelor didactice care au luat cuvântul în cadrul şedinţei, susţinând că, într-adevăr, universitatea s-a îndepărtat de la rostul ei profund şi moral, precum şi tuturor participanţilor la protestul nostru", transmite Liga Studenţilor.

Scandalul i-a atras atenţia şi judecătorului Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi fost absolvent al universităţii.

"Urmăresc cu atenţie ceea ce face conducerea UAIC în privinţa propriilor studenţi şi cadre didactice. Îi admir pe cei de la Ligă. După ce am citit comunicatul UAIC şi, azi, cel al Ligii, pot spune că mă doare halul în care a ajuns Universitatea pe care am absolvit-o acum 20 de ani", a declarat Danileţ.

Comunicatul UAIC

Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) se delimitează de acţiunile recent promovate de asociaţia studenţească LS Iaşi, care, prin intermediul presiunilor exprimate în spaţiul public, proiectează o imagine falsă asupra activităţii UAIC.

LS Iaşi a implicat Universitatea în 19 litigii, printre care şi unul ce vizează neacordarea bursei de performanţă ştiinţifică unui membru al acestei asociaţii, în pofida situaţiei academice precare a acestuia. Soluţiile instanţelor au fost, în majoritate covârşitoare, de respingere a cererilor formulate de către respectiva asociaţie studenţească. Este de notorietate activitatea sa şicanatorie, inclusiv la adresa altor instituţii de învăţământ superior din Iaşi sau din ţară, fiind înregistrate în acest sens 150 de dosare la organele judiciare.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi sprijină activitatea tuturor asociaţiilor studenţeşti care îşi desfăşoară activitatea conform regulamentelor instituţiei, în anul 2018 fiind aprobate 730 de solicitări depuse de astfel de organizaţii. LS Iaşi este una dintre cele 27 de asociaţii studenţeşti care au printre membri şi studenţi ai UAIC.

Replica Ligii studenţilor

Cu privire la comunicatul oficial al Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie, Ligii Studenţilor (LS IAŞI) face următoarele comentarii:

1. Ultima dată când Liga Studenţilor (LS IAŞI) a criticat public UAIC a fost la data de 15 mai 2016 (acum trei ani), când Tribunalul Iaşi a hotărât definitiv că acţiunea universităţii de a ne interzice activitatea şi de a ne obliga să ne schimbăm numele şi sigla nu are niciun temei juridic şi este abuzivă, aducând atingere dreptului nostru la asociere şi libera exprimare. A fost primul caz când o universitate din România şi-a dat în judecată propriii studenţi. Am fost puşi în situaţia de a ne face apărările singuri şi de a ne însuşi într-un timp foarte scurt noţiuni juridice complexe, care ne erau străine până atunci.

De la acea dată, a hotărârii definitive, şi până acum, problemele legate de instituţie au putut fi rezolvate pe calea dialogului cu reprezentanţii acesteia. Universitatea nu şi-a cerut niciodată public scuze pentru modul în care a atacat asociaţia şi membrii acesteia timp de doi ani şi jumătate, perioadă în care ne-a fost interzis să ne întâlnim în instituţie, iar membrii erau ameninţaţi cu exmatricularea.

2. Liga Studenţilor (LS IAŞI) nu a atacat în niciun fel Universitatea "Cuza". Ne pare rău că Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie consideră că faptele şi acţiunile domnului rector Toader sunt de fapt ale Universităţii, ca şi cum domnul Toader ar fi universitatea în persoană.

Cunoscând în detaliu problemele din instituţie dar şi buna credinţă a unor persoane din conducerea executivă a universităţii, am acţionat pe calea dialogului şi am avut răbdare în ceea ce priveşte implementarea soluţiilor şi am apreciat întotdeauna pozitiv efortul persoanelor din actuala echipă managerială care s-au implicat în mod real şi nu fictiv în rezolvarea lor.

Preocuparea noastră constantă este pentru creşterea calităţii actului educaţional, respectarea legislaţiei educaţionale şi apărarea principiilor morale care guvernează viaţa academică.

Ne pare rău că la 30 de ani de la căderea regimului comunist, conducerea UAIC nu poate face distincţia dintre "scandalagiu" şi avertizor public, dintre "cereri şicanatorii" şi cereri legitime de acces la informaţii de interes public, preferând să eticheteze studenţii critici şi activi civic drept "huligani", în loc să se respecte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi să contribuie la menţinerea unui climat de civilitate în mediul universitar.

Am sperat să vedem o dizidenţă în interiorul conducerii executive, nu consens cu Toader.

3. Nu au fost 19 litigii cu universitatea, ci 12. Iar, "în majoritate covârşitoare", nu au fost pierdute de LS IAŞI, ci câştigate. Toate aceste litigii au avut ca singur scop asigurarea respectării drepturilor studenţilor din UAIC.

Amintim conducerii UAIC (poate că a uitat) faptul că în ianuarie 2016 alegerile pentru structurile de conducere au fost suspendate printr-o hotărâre fără precedent a Tribunalului Iaşi, în urma unei acţiuni a Ligii Studenţilor.

De asemenea, Curtea de Apel Iaşi a constatat definitiv faptul că printr-un regulament intern Universitatea a introdus criterii discriminatorii în alegerea studenţilor reprezentanţi, pentru a putea să intervină în procesul electiv şi să se asigure că vor fi aleşi doar studenţii "agreaţi".

Totodată, Tribunalul Iaşi, respectiv Curtea de Apel Iaşi, a constatat că acţiunile Ligii au fost legitime, iar preşedintele Silvian-Emanuel Man a fost sancţionat pe nedrept de către Comisia de Etică, acţiunile sale fiind perfect legale. Instituţia a fost obligată de instanţă să-i plătească 5.000 lei daune morale.

În 6 (şase) dosare soluţionate favorabil s-a constatat că aceasta, în mod abuziv, nu ne-a răspuns solicitărilor în baza Legii accesului la informaţii de interes public nr. 544/2001. Prin aceste dosare am obţinut informaţii relevante legate de balanţele de venituri şi cheltuieli de la căminele şi cantinele UAIC, informaţii bugetare despre utilizarea fondurilor UAIC, rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi pentru fiecare facultate şi profesor în parte, informaţii despre activitatea comsiei de etică etc., prin care am transparentizat activitatea instituţiei şi am asigurat dreptul studenţilor la informare. Doar două dosare au fost respinse, pe motive procedurale (tardivitate), iar unul a rămas fără obiect (Universitatea ne trimisese între timp documentele). Nicio instanţă nu a stabilit vreodată că Liga Studenţilor (LS IAŞI) ar fi făcut abuz de drept.

Ne cerem scuze pentru faptul că Biroul Juridic al UAIC nu face diferenţa dintre dosare şi faze procesuale (judecată în primă instanţă şi în căi de atac).

4. Plecând de la litigiile cu UAIC, în cadrul Ligii Studenţilor (LS IAŞI), s-a dezvoltat un departament juridic, în care sunt membri studenţi de la Facultatea de Drept. Până acum 8 (opt) colegi de-ai noştri au reprezentat organizaţia la peste 200 de termene în circa 90 de dosare (nicidecum 150 cum susţine UAIC), dintre care 73 sunt cu alte instituţii de învăţământ superior din ţară.

Până în momentul de faţă, 49 dintre acestea s-au finalizat cu hotărâri definitive favorabile, prin care am obţinut mai multe precedente judiciare, din care vom menţiona două:

a. obligarea instituţiilor de învăţământ la comunicarea rezultatelor evaluării cadrelor didactice de către studenţi pentru fiecare cadru didactic în parte (rezultatele evaluărilor sunt informaţii de interes public);

b. obligarea în premieră a instituţiilor de învăţământ superior private la comunicarea de informaţii de interes public, acestea sustrăgându-se, până acum, de la această obligaţie;

Am evitat să comunicăm în spaţiul public informaţii legate de aceste dosare pentru a nu se interpreta că atentăm la imaginea respectivelor instituţii de învăţământ superior.

Aceste litigii s-au născut atât la cererea unor studenţi din alte centre universitare care au fost inspirtaţi de îndrăzneala organizaţiei noastre de a milita activ pentru respectarea drepturilor studenţilor, cât şi din dorinţa noastră de a responsabiliza instituţiile de învăţământ superior din România în ceea ce priveşte transparenţa şi respectarea legislaţiei educaţionale.

Activitatea noastră a fost apreciată pozitiv de practicieni ai dreptului şi de profesori de drept din străinătate, dar şi de rectori şi cadre didactice de la universităţi din ţară, cu care suntem bucuroşi că am început să colaborăm între timp.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) va apăra întotdeauna drepturile şi libertăţile constituţionale, în special libertatea de exprimare, de asociere şi de conştiinţă în instituţiile de învăţământ superior, şi va milita ca studenţii şi reprezentanţii acestora să nu fie interesaţi doar de problemele sociale ale vieţii studenţeşti (burse, cămine, cantine etc.), ci să se intereseze mai ales de protejarea autonomiei universitare şi a libertăţii academice.

"În momentul în care conducerea executivă a unei universităţi a ajuns în punctul în care îşi condamnă cu agresivitate studenţii în mod public, oferind o imagine distorsionată şi falsă asupra activităţii lor, în loc să dialogheze cu ei şi să îi considere parteneri educaţionali, calcă în picioare memoria tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea acestui popor şi speranţa generaţiei părinţilor noştri de a trăi într-o Românie cu adevărat liberă şi democratică. Organizaţiile studenţeşti sunt printre primele forme de asociere liberă din România, care au militat pentru pluralism şi libertate de asociere. Sprijinul pe care o universitate trebuie să-l ofere unei organizaţii studenţeşti nu este nicidecum un favor, ci o obligaţie legală şi morală. Dacă vom lăsa universităţile noastre să fie în continuare pentru studenţi şcoli ale fricii şi supunerii în faţa atitudinilor totalitare, atunci putem clama sfârşitul democraţiei în România şi eşecul nostru ca naţiune de a educa tineretul spre apărarea şi respectarea libertăţii", a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne