Lieberman: Israelul nu va opri operaţiunile în Siria în pofida livrării sistemului rusesc S-300

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. (Lior Mizrahi/Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că a livrat Siriei sistemul de apărare antiaeriană S-300 pentru a îmbunătăţi securitatea soldaţilor ruşi prezenţi în ţara arabă. El a adăugat că echipamentele trimise constă din 49 de unităţi – radare, sisteme de bază pentru ţinte, posturi de comandă şi patru lansatoare.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că regimul din Tel Aviv nu este “fericit” în legătură cu livrarea în Siria a sistemelor S-300, dar a adăugat că nu va renunţa la operaţiunile sale militare din Siria.

“Nu pot spune că suntem fericiţi în legătură cu desfăşurarea sistemelor S-300. În acelaşi timp, nu avem de ales din acest punct de vedere. Nu avem nicio oportunitate de a lua decizii [în privinţa operaţiunilor militare din Siria]”, a afirmat Lieberman.

Ministrul israelian a mai declarat că este important ca Rusia şi Israelul să îşi revină la relaţiile normale în ciuda neînţelegerilor cu privire la doborârea avionului de recunoaştere rusesc Il-20.

“Cred că cel mai important lucru în prezent este ca noi ... să readucem la normal relaţia de cooperare. Este cea mai importantă sarcină de astăzi – să revenim la o operare şi coordonare normale, să folosim mai activ 'linia [de comunicare] fierbinte' pentru a preveni situaţii de conflict”, a precizat Lieberman.

Lieberman a reiterat din nou că Israelul învinuieşte Siria pentru doborârea avionului Il-20, respingând astfel versiunea Moscovei că avioane de luptă F-16 israeliene au folosit avionul rusesc ca scut împotriva sistemelor de apărare aeriană siriene.

“Repet, întreaga responsabilitate este pe umerii armatei lui Assad... În ultimii doi ani, Israelul a desfăşurat peste 200 de lovituri aeriene împotriva ţintelor iraniene şi ale Hezbollah din Siria. De 200 de ori niciun soldat rus nu a căpătat nicio zgârietură. Dintr-o dată, aparent am aranjat o astfel de 'capcană'. Nu are logică. În plus, trebuie să înţelegeţi că viteza avionului F-16 este de două ori şi jumătate mai mare decât cea a avionului Il-20... şi în momentul în care sistemele de apărare aeriană siriene au deschis focul, avioanele israeliene se aflau deja în spaţiul nostru aerian”, a precizat ministrul.

El a explicat că partea rusă nu acceptă “dovezile pe care i le-am prezentat” şi că insistă asupra versiunii moscovite a evenimentelor.

“Ne-am implicat într-un dialog foarte civilizat şi adecvat, în ciuda situaţiei grave, a incidentului tragic. Doresc să subliniez că în declaraţia preşedintelui Rusiei, [incidentul] a fost definit exact în acest mod – un lanţ de evenimente tragice, prin urmare, este necesar să tratăm şi să îl înţelegem [incidentul] în acest fel. Atât pentru Israel, cât şi pentru Rusia este mai bine să aibă un dialog pozitiv, să lucreze împreună, în loc să se implice în dispute publice”, a adăugat ministrul.

În 24 septembrie, Şoigu a anunţat că Moscova va lua anumite măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea trupelor sale din Siria, inclusiv livrarea de sisteme S-300, ca răspuns la doborârea avionului Il-20. La acea vreme, armata rusă a învinuit parţial forţa aeriană israeliană pentru incident, subliniind că cel puţin un avion de vânătoare israelian a folosit avionul Il-20 ca scut împotriva sistemelor de apărare aeriană ale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care Moscova l-a susţinut în războiul vechi de peste 7 ani din ţară arabă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe