Lieberman: Israelul nu va opri operaţiunile în Siria în pofida livrării sistemului rusesc S-300

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. (Lior Mizrahi/Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că a livrat Siriei sistemul de apărare antiaeriană S-300 pentru a îmbunătăţi securitatea soldaţilor ruşi prezenţi în ţara arabă. El a adăugat că echipamentele trimise constă din 49 de unităţi – radare, sisteme de bază pentru ţinte, posturi de comandă şi patru lansatoare.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că regimul din Tel Aviv nu este “fericit” în legătură cu livrarea în Siria a sistemelor S-300, dar a adăugat că nu va renunţa la operaţiunile sale militare din Siria.

“Nu pot spune că suntem fericiţi în legătură cu desfăşurarea sistemelor S-300. În acelaşi timp, nu avem de ales din acest punct de vedere. Nu avem nicio oportunitate de a lua decizii [în privinţa operaţiunilor militare din Siria]”, a afirmat Lieberman.

Ministrul israelian a mai declarat că este important ca Rusia şi Israelul să îşi revină la relaţiile normale în ciuda neînţelegerilor cu privire la doborârea avionului de recunoaştere rusesc Il-20.

“Cred că cel mai important lucru în prezent este ca noi ... să readucem la normal relaţia de cooperare. Este cea mai importantă sarcină de astăzi – să revenim la o operare şi coordonare normale, să folosim mai activ 'linia [de comunicare] fierbinte' pentru a preveni situaţii de conflict”, a precizat Lieberman.

Lieberman a reiterat din nou că Israelul învinuieşte Siria pentru doborârea avionului Il-20, respingând astfel versiunea Moscovei că avioane de luptă F-16 israeliene au folosit avionul rusesc ca scut împotriva sistemelor de apărare aeriană siriene.

“Repet, întreaga responsabilitate este pe umerii armatei lui Assad... În ultimii doi ani, Israelul a desfăşurat peste 200 de lovituri aeriene împotriva ţintelor iraniene şi ale Hezbollah din Siria. De 200 de ori niciun soldat rus nu a căpătat nicio zgârietură. Dintr-o dată, aparent am aranjat o astfel de 'capcană'. Nu are logică. În plus, trebuie să înţelegeţi că viteza avionului F-16 este de două ori şi jumătate mai mare decât cea a avionului Il-20... şi în momentul în care sistemele de apărare aeriană siriene au deschis focul, avioanele israeliene se aflau deja în spaţiul nostru aerian”, a precizat ministrul.

El a explicat că partea rusă nu acceptă “dovezile pe care i le-am prezentat” şi că insistă asupra versiunii moscovite a evenimentelor.

“Ne-am implicat într-un dialog foarte civilizat şi adecvat, în ciuda situaţiei grave, a incidentului tragic. Doresc să subliniez că în declaraţia preşedintelui Rusiei, [incidentul] a fost definit exact în acest mod – un lanţ de evenimente tragice, prin urmare, este necesar să tratăm şi să îl înţelegem [incidentul] în acest fel. Atât pentru Israel, cât şi pentru Rusia este mai bine să aibă un dialog pozitiv, să lucreze împreună, în loc să se implice în dispute publice”, a adăugat ministrul.

În 24 septembrie, Şoigu a anunţat că Moscova va lua anumite măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea trupelor sale din Siria, inclusiv livrarea de sisteme S-300, ca răspuns la doborârea avionului Il-20. La acea vreme, armata rusă a învinuit parţial forţa aeriană israeliană pentru incident, subliniind că cel puţin un avion de vânătoare israelian a folosit avionul Il-20 ca scut împotriva sistemelor de apărare aeriană ale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care Moscova l-a susţinut în războiul vechi de peste 7 ani din ţară arabă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe