Liderul Suprem al Iranului susţine că Europa nu poate salva acordul nuclear

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a manifestat miercuri dubii cu privire la abilitatea ţărilor europene de a salva acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri – acum periclitat după retragerea SUA din acesta. În plus, Khamenei a precizat că Teheranul ar putea abandona la rândul său acordul, potrivit Reuters.

Khamenei l-a avertizat pe preşedintele iranian Hassan Rohani să nu se bazeze prea mult pe suportul european, în condiţiile în care, acesta din urmă a fost supus unei presiuni tot mai mari în ţară din cauza modului în care a gestionat economia naţională în faţa sancţiunilor americane reimpuse recent de SUA.

După retragerea preşedintelui american Donald Trump din controversatul acord nuclear internaţional – care urmăreşte să restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare ale Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale impuse împotriva acestuia – puterile economice semnatare s-au chinuit să se asigure că Teheranul continuă să obţină beneficiile economice pe care le-a cerut pentru a rămâne în acord.

Dar în comentariile sale, publicate pe website-ul său oficial, Khamenei le-a declarat miercuri lui Rohani şi Cabinetului său: „Nu există nicio problemă cu negocierile şi menţinerea contactului cu europenii, dar ar trebui să renunţaţi la speranţă în ceea ce îi priveşte, când vine vorba de problemele economice sau acordul nuclear”.

„Acordul nuclear este un mijloc, nu un obiectiv, şi dacă ajungem la concluzia că [acordul] nu serveşte interesele noastre naţionale atunci putem renunţa la el”, a fost citat Khamenei ca afirmând.

Khamenei a stabilit o serie de condiţii în luna mai pentru puterile europene dacă acestea doresc să menţină Iranul în acord. Ele au inclus măsuri luate de băncile europene pentru a proteja comerţul cu Teheranul şi pentru a garanta vânzările de petrol iranian.

Liderul suprem al Iranului a mai declarat miercuri că ţara sa nu va negocia cu oficialii americani „indecenţi şi agresivi” pentru a ajunge la un nou acord privind programul său nuclear din cauză că Washingtonul „doreşte să se laude că a reuşit să aducă Iranul la masa negocierilor”.

Washingtonul a reimpus sancţiuni asupra achiziţionării de dolari americani de către Teheran şi, în luna noiembrie, va reimpune sancţiuni asupra exporturilor petroliere iraniene şi a sectorului bancar al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe