Liderul senatului ceh în Taiwan, China fumegă

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Şeful Senatului Cehiei a călătorit, sâmbătă, în Taiwan, o călătorie-eveniment efectuată de un înalt oficial străin.

Incidentul generase deja tensiuni cu regimul comunist de la Beijing care consideră insula drept o provincie rebelă şi interzice statelor să înceapă relaţii bilaterale cu statul taiwanez, în ciuda faptului că Taiwanul este gazda singurului guvern legitim al Chinei.

Preşedintele Senatului, Milos Vystrcil, a declarat că vizita sa va promova legăturile de afaceri cu Taiwanul şi că Republica Cehă nu va ceda presiunilor de la Beijing.

„Nu poţi accepta să fii slujitorul cuiva, pentru că dacă o faci, atunci când te supui o singură dată, se presupune că te supui de fiecare dată”, a spus Vystrcil pentru Reuters înainte de călătorie.

Vystrcil a declarat că vizita sa a subliniat politica externă „bazată pe valori” pusă în aplicare de regretatul preşedinte Václav Havel, un celebru opozant al comunismului şi prieten apropiat al liderului tibetan exilat, Dalai Lama.

Delegaţia se va întâlni cu preşedintele Tsai Ing-wen şi cu alţi înalt oficiali din Taiwan.

Pentru Taiwan, vizita cehă este un semn de sprijin binevenit, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China.

La începutul acestei luni, secretarul american pentru sănătate şi servicii umane, Alex Azar, a efectuat o vizită în Taiwan - singura vizită la nivel înalt a unui oficial american din ultimele patru decenii.

Călătoria lui Vystrcil a complicat şi mai mult relaţiile dintre China şi ţara UE.

Preşedintele ceh Milos Zeman a încercat să construiască legături comerciale şi politice mai strânse cu China de când a preluat mandatul în 2013, dar eforturile sale au fost afectate de planurile de investiţii eşuate şi de rezistenţa cehă la participarea companiei Huawei Technologies în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii 5G.

China a ameninţat cu posibile consecinţe asupra companiilor cehe în momentul în care predecesorul lui Vystrcil a început să planifice o călătorie în Taiwan.

"O astfel de vizită subminează în mod deliberat fundamentul politic dintre China şi Republica Cehă, condamnăm un astfel de act dispreţuitor", a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe