Liderul protestelor din R.Moldova: ”E naivitate curată să credem că noul guvern va face reforme” (video)

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, explică într-un amplu interviu acordat Epoch Times de ce Sistemul Oligarhic nu poate face reforme, cum se pregăteşte Vlad Plahotniuc să devină preşedinte şi cum poate fi menţinut vectorul pro-european.
Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr
Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Poziţia României este una benefică pentru că ei condiţionează sprijinul acordat de reforme, dar cred că Bucureştiul speră zadarnic că vor fi făcute reformele, care ar însemna anchetarea furtului miliardului, aducerea pe banca acuzării a beneficiarilor acestuia. Beneficiarul cel mai important al acestuia este însă Plahotniuc. El nu va accepta aşa ceva. Este naivitate curată să considerăm că actuala putere va face reforme”, susţine Năstase. În opinia sa, vectorul pro-european poate fi menţinut doar prin alegeri anticipate, orice amânare însemnând compromiterea definitivă a acestuia de către partidele aşa-zis pro-europene.

Andrei Năstase mai consideră că Platforma DA şi celelalte forţe anti-oligarhice nu au timp să se consolideze, iar amânarea alegerilor şi stoparea protestelor nu este o soluţie, deoarece există riscul ca după încheierea mandatului preşedintelui Timofti, preşedinţia să fie preluată de Plahotniuc.

***

Epoch Times: Premierul pe care îl contestaţi în stradă a venit ieri la Bucureşti pentru a-şi legitima guvernul şi a cere sprijin financiar. Cum vi se pare reacţia României şi a partenerilor externi ai R.Moldova, UE şi SUA, faţă de protestele de la Chişinău? S-au simţit moldovenii trădaţi dat fiind că aceştia susţin guvernul Filip?

Aşa s-a simţit în prima etapă atunci când România a luat împreună cu partenerii de dezvoltare, SUA şi UE, o anumită poziţie de susţinere a guvernului instalat în toiul nopţii. Mai mult, acest guvern a fost instalat prin sânge. Imediat ce s-a aflat că va avea loc şedinţa Parlamentului, anunţată în mod hoţesc cu doar două ore înainte, un Forum civic, la care era prezentă toată elita moldovenească, era în faţa Parlamentului. Ea a fost urmată de mii de protestatari care au venit să se opună instalării acestui guvern care nu este decât o marionetă a oligarhului Vladimir Plahotniuc, care vrea să instaureze o dictatură în R.Moldova.

Reacţia de acum a României este benefică poporului din R.Moldova pentru că noi nu ne mai dorim să ne împovăreze această guvernare. Ne-a împovărat ani de zile în timp ce ei furau atât din fondurile venite de la europeni, cât şi de la fraţii de peste Prut şi din rezervele naţionale. La adăpostul declaraţiilor de integrare europeană, al unor drapele europene, al unor mesaje integraţioniste, ei furau şi nimeni nu se ocupa de implementarea Acordului de Asociere, de reforme. Cei aflaţi la putere erau mulţumiţi cu starea de fapt de acolo, dar nu şi poporul care se sufocă şi nu mai rezistă acestor batjocuri şi acestor fărădelegi ale puterii.

Premierul Cioloş a condiţionat acordarea primei tranşe din creditul rambursabil pe care România l-a promis Chişinăului de câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţa de reformă a guvernului Filip. Cum vedeţi această poziţie, dat fiind că aţi tot declarat că acesta nu este capabil de reforme?

Acesta este un guvern nou, dar majoritatea membrilor lui sunt vechi. Ce s-a schimbat? Plahotniuc avea nevoie de Ministerul de Interne, care păstra un anumit echilibru între putere şi protestatari. După instalarea acestui ministru de Interne, a curs prima picătură de sânge din corpul celui care în 1992 apăra independenţa R.Moldova la Nistru, Chiril Moţpan, poliţist şi jurnalist de marcă.

Poziţia României este una benefică pentru ca ei condiţionează sprijinul acordat de reforme, dar cred că Bucureştiul speră zadarnic că vor fi făcute reformele, care ar însemna anchetarea furtului miliardului, aducerea pe banca acuzării a beneficiarilor acestuia. Beneficiarul cel mai important al acestuia este însă Plahotniuc. El nu va accepta aşa ceva. Este naivitate curată să considerăm că actuala putere va face reforme. Ca urmare, societatea în mare parte solicită alegeri anticipate ca un exerciţiu democratic, firesc, de schimbare a puterii.

Bun, dar fostul preşedinte Băsescu susţinea că alegerile anticipate ar prinde nepregătite Platforma DA şi proiectul Maiei Sandu şi că acestea mai au nevoie de timp să se pregătească. În plus, alegerile ar aduce la putere forţele pro-ruse...

Astăzi în stradă sunt şi pro-ruşii şi pro-europenii. A ieşit în stradă toată populaţia care nu mai poate suporta fărădelegile acestui sistem criminal. Cred că preşedintele Băsescu greşeşte atunci când consideră că forţele pro-ruse vor veni şi vor schimba vectorul pro-european. Nu este chiar atât de grav cum pare de aici de la Bucureşti. Există potenţial al forţelor pro-europene chiar dacă încă nu au nişte partide formate.

Platforma Demnitate şi Adevăr are o structură politică. Poate merge pe Forţa Poporului, aşa cum era, fără să schimbe denumirea, dar problema este alta. Important este că noi cei de orientare pro-europeană să furnizăm o alternativă la actuala guvernare şi la forţele pro-ruse, o listă curată pentru legislativ, bazată pe integritate, profesionalism, transparenţă in procesul de selecţie, dar nu putem renunţa la democraţie.

Toată lumea este împotriva actualei guvernări. Trebuie să mergem la alegeri. Dacă Marine Le Pen avea acum şansa să câştige alegerile în Franţa, nu poţi să opreşti alegerile atâta timp cât societatea e împotriva guvernării. Democraţia trebuie să funcţioneze şi la Chişinău şi nu poate fi oprită de frica forţelor pro-ruse. În momentul de faţă suntem capabili să menţinem vectorul pro-european şi chiar să-l amplificăm în urma unor alegeri libere şi a constituirii unui guvern reformator, care să vrea integrarea europeană şi să implementeze Acordul de Asociere (AA), nu doar să mimeze. Dacă mai amânăm procesul pentru un an, sau pentru trei ani, nu se va mai alege nimic din vectorul pro-european.

Amintiţi-vă că în 2009 când au venit la putere aşa-zisele forţe democratice, opţiunea pro-europeană era de 73%. Astăzi suntem jumătate la jumătate. Ca urmare trebuie să forţăm lucrurile şi să stopăm această degradare şi compromitere totală a vectorului european, să ne opunem şi să propunem o garnitură nouă societăţii. Cred că avem toate şansele. Un număr de 47% de indecişi ar înclina mai mult către vectorul pro-european.

De ce aţi acceptat să faceţi un protest comun cu Usatîi şi Dodon având în vedere faptul că cei doi sunt percepuţi atât de electoratul pro-european din RM, cât şi de România şi UE ca "instrumentele politice ale Moscovei"? Nu riscaţi să pierdeţi astfel o parte a electoratului pro-european dezamăgit de partidele actuale care în mod firesc se îndrepta spre partidul DA? Ce înseamnă această consolidare a societăţii despre care aţi tot vorbit?

Nu ne-am asociat cu nimeni. Ieşirea noastră la acelaşi protest a fost agreată la un forum civic la care a participat întreaga elită moldovenească, indiferent de opţiunile sale politice şi geopolitice. Mitingurile comune au fost agreate de societatea civilă.

Nu ne-am aliat cu nimeni, ci acum a ieşit în stradă întreaga societate. Simpatizanţii acestor partide reprezintă aproape 50% din populaţia R.Moldova care suferă la fel ca şi cei care au opţiunea pro-europeană. Ambele opţiuni suferă din cauza acestei guvernări criminale.

”România trebuie să ştie că Plahotniuc pune 50 de milioane la dispoziţie, din miliardul furat împreună cu Filat, Ghimpu şi alţii, ca să ajungă preşedinte. Iată de ce percepţia de la Bucureşti că noi ar trebui să ne întărim 2-3 luni este greşită” - Andrei Năstase

Aveţi în plan o unire a tuturor forţelor anti-oligarhice (PAS-ul Maiei Sandu, Ion Sturza şi alţii) într-un bloc electoral anti-oligarhic, un fel de alianţă a adevăraţilor pro-europeni?

Categoric da, cu Maia Sandu, cu Ion Sturza, cu alţii. Iată ieri a mai apărut un partid pro-european cu oameni tineri cu studii în străinătate. Există potenţial pe zona pro-europeană. Mă preocupă consolidarea societăţii împotriva răului cel mare care este Oligarhia care a pus stăpânire pe instituţiile de drept şi de reglementare, a capturat media şi tot ce se poate captura în R.Moldova, în fond a capturat statul.

Există mai multe partide care ar putea să facă o listă comună, un bloc electoral cu numele Platforma Demnitate şi Adevăr. Faptul că nu vor să înregistreze Partidul Demnitate şi Adevăr arată că democraţia în R.Moldova lipseşte.

Sistemul Oligarhic a învins în momentul acesta prin învestirea guvernului Filip?

Sigur că da. Este o mică victorie că noi, strada, partenerii de dezvoltare şi România, ne-am opus ca Plahotniuc să nu acceadă în funcţia de premier. S-a instalat însă o sculă de-a lui Plahotniuc în fruntea guvernului şi un Ministru de Interne care-l slujeşte pe acesta. Ca să nu-l avem pe Plahotniuc preşedinte într-o lună - două când expiră mandatul lui Timofti, şi să fim la cheremul finului său preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi al acestei majorităţi obţinute prin corupere activă şi pasivă, filmuleţe porno, dosare penale fabricate sau reale, trebuie să acţionăm.

România trebuie să ştie că Plahotniuc pune 50 de milioane la dispoziţie, din miliardul furat împreună cu Filat, Ghimpu şi alţii, ca să ajungă preşedinte. Iată de ce percepţia de la Bucureşti că noi ar trebui să ne întărim 2-3 luni este greşită. Noi nu reuşim să ne întărim în faţa acestui inamic al R.Moldova şi al celor care vor binele ţării.

Ce veţi face în continuare? Cum vor evolua protestele?

Am dat un ultimatum guvernării să plece până joi seară la ora 17. Eu am mers la partenerii de dezvoltare ai R.Moldova, la ambasadori, şi am cerut să intervină ca să determine autorităţile moldoveneşti să intre în dialog cu protestatarii pentru a găsi soluţia bună pentru ţară. Deşi am avut promisiunea lui Candu că vor fi discuţii cu protestatarii, nu s-a întâmplat nimic de atunci.

Vom încerca să convocăm o a doua şedinţă a Forumului Civic, din care face parte toată societatea civilă activă, partidele de opoziţie parlamentare şi extraparlamentare, pentru a lua o decizie comună legată de ce vom face mai departe.

Vom recurge la măsuri mult mai drastice, e adevărat paşnice şi democratice, decât blocarea arterelor de circulaţie, aşa cum s-a produs duminica trecută.

Referitor la declanşarea referendumului pentru alegerea directă a preşedintelui R.Moldova, acestui proces i se opune Plahotniuc pentru că lui îi este mai comod, cu o majoritate încropită, să se aleagă pe el sau pe o sculă de-a lui preşedinte, decât să ajungă la popor unde este detestat în proporţie de 97%. Ca urmare, ni se fac mari probleme. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu vrea să ne elibereze liste de subscripţie. Noi am cerut liste de subscripţie pentru numărul total de persoane cu drept de vot.

Care este relaţia Platformei DA cu unioniştii de la Chişinău? Încă persistă impresia că aceştia au fost îndepărtaţi din PMAN...

La Chişinău există falşi unionişti care transmit mesaje false. Ei sunt de obicei în zona Partidului Liberal care a profanat idealul unirii cum nu l-a mai profanat nimeni până acum şi scribii lui Plahotniuc care înţeleg foarte bine că doar prin asemenea mesaje pot distorsiona şi dezbina societatea. Ei folosesc aceste mesaje pentru a se proteja împotriva furiei populaţiei.

Falşii unionişti şi-au creat pretexte să plece din Piaţă. Dacă vă amintiţi episodul din 4 octombrie când m-am întâlnit cu Dodon pe scările Parlamentului şi i-am zis să plece pentru că strada nu-l acceptă. Am dat mâna cu el şi ei au găsit un pretext să plece din Piaţă, ca la o săptămână, falşii unionişti să se cuprindă cu Usatîi. Sunt nişte ipocriţi care nu au nimic cu ideea unirii. Unioniştii sunt corupţi de Plahotniuc. Ei s-au văzut şi în anturajul lui Victor Ponta când au fost alegerile, şi în cel al lui Plahotniuc, care l-a susţinut pe acesta prin traseism electoral şi corupere electorală la Chişinău. Sper ca DNA să se sesizeze în acest sens şi să vadă până unde duc iţele acestei colaborări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii