Liderul PCRM: Tot ce face actuala guvernare va aduce forţele de opoziţie în Parlament în 2018

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, evită să vorbească despre Plahotniuc, dar declară, totuşi, că în prezent Moldova este condusă de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor în calitate de colac de salvare, necesar doar pentru a vota în Parlament.
Vladimir Voronin, liderul PCRM
Vladimir Voronin, liderul PCRM (jamestown.org)

După ce actuala guvernare a demonstrat că nu este interesată să ţină cont de avizul Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, declarând în nenumărate rânduri că acest proiect va fi votat în Parlament, tot mai mulţi analişti politici cât şi politicieni din opoziţia atât parlamentară cât şi extraparlamentară şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea să nu ajungă în viitorul Parlament. Pe de altă parte, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, prezent la emisiunea „În profunzime” de la ProTV, s-a arătat sigur de faptul că „tot ce face actuala guvernare în prezent, ne va aduce pe noi şi alte forţe de opoziţie în Parlament în 2018”.

Acesta a menţionat că majoritatea parlamentară care ia toate deciziile astăzi în Parlament a fost formată „prin metode corupte” de către Partidul Democrat, care iniţial a intrat în Parlament cu 19 mandate, iar acum controlează 53 de deputaţi care şi-ar fi trădat partidele din care au făcut parte şi s-ar fi lăsat cumpăraţi. Voronin a mai afirmat că deţine informaţii cum că cei 14 „foşti deputaţi comunişti care au trecut peste noapte la PD au fost cumpăraţi cu 5 milioane şi sunt utilizaţi ca maşină de vot”. Mai mult decât atât, fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova a mai specificat că PD a ajuns să conducă astăzi Moldova datorită socialiştilor, întrucât „PSRM este ca un colac de salvare pentru PD”, iar atunci când democraţii au insuficiente voturi pentru a putea vota, „socialiştii ridică mânuţa în sus binişor”.

Şi dacă tot mai mulţi experţi, precum şi parteneri de dezvoltare externi afirmă că Moldova este „un stat capturat”, Voronin a precizat că cei care l-au capturat „au majoritate în Parlament, conduc cu Guvernul, Procuratura, Judecătoriile, Ministerele, ei au format guvernarea, au furat miliardul, votează în Parlament ce li se năzare peste noapte”.

Cât despre preşedintele Dodon, liderul PCRM a adăugat că şi el „a plecat de la PCRM pentru 3 milioane de euro şi l-a votat pe Timofti preşedinte. L-au dus pe ascuns la Odesa, de acolo cu avionul la Bruxelles unde i-au făcut prelucrarea şi pe urmă a părăsit PCRM cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc şi l-au votat pe Timofti” în martie 2012. Cu toate că atunci Dodon a votat un preşedinte pro-european, în timp a ajuns el însuşi preşedinte, însă unul anti-euroepan şi pro-rus, Voronin consideră că, de fapt, Dodon „nu este anti-european. El este pro-corupt şi pro-mafiot”.

Cu toate că îl critică foarte dur pe şeful statului, afirmând că ar fi de aceeaşi parte a baricadei cu Partidul Democrat, formând tandemul Plahotniuc - Dodon, liderul comuniştilor evită totuşi să vorbească despre Plahotniuc, îndeosebi când este întrebat de moderatoarea emisiunii „Cine se află în prezent în spatele guvernării?”. Mai mult decât atât, Voronin preferă să vorbească despre guvernarea formată şi condusă de democraţi de parcă Plahotniuc nu ar fi liderul acestei formaţiuni.

Politicianul comunist a ţinut să exlice cum a ajuns în prezent Partidul Democrat cel mai puternic partid din Moldova, menţionând că „preşedinţii de raioane iniţial au fost aleşi de la diferite partide, astăzi toţi sunt democraţi, cu condţii. Oamenii sunt impuşi, nu toţi fac lucrul acesta benevol, nu toţi sunt trădători din natură, sistemul acesta mafiot, corupt îi face pe oameni trădători”, şi totul „în interesul Partidului Democrat”.

„Eu nu cred că miliardul putea să-l fure o singură persoană, Şor sau altcineva. Eu nu cred că astăzi Moldova este condusă de unul singur Plahotniuc. Eu vorbesc despre grupări criminale organizate corupte. Democraţii lucrează pentru un segment de alegători, iar socialiştii pe alt segment de alegători şi spun cetăţenilor exact ceea ce vor să audă, iar oamenii noştri stau şi ascultă. Planul electoral prezentat îninte de alegeri nu este decât o momeală”, a punctat Vladimir Voronin la sfârşit.