Liderul opoziţiei turce, atacat în Ankara. Nouă persoane arestate

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidul Republican al Poporului (CHP) din Turcia
Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidul Republican al Poporului (CHP) din Turcia (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Autorităţile turce au arestat nouă persoane, inclusiv un membru al partidului de guvernământ AKP, după ce liderul opoziţiei a fost îmbrâncit şi lovit, iar automobilul său a fost atacat cu pietre la înmormântarea unui soldat turc, a declarat luni ministrul de Interne, potrivit Reuters.

Kemal Kilicdaroglu a fost atacat duminică într-un district nordic al Ankarei în timp ce participa la înmormântarea unui soldat ucis în ciocniri recente cu militanţii PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Incidentul a avut loc după ce Partidul Republican al Poporului (CHP) al lui Kilicdaroglu a învins partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în alegerile pentru primari din 31 martie în capitala Ankara şi în cel mai mare oraş al Turciei, Istanbul. Înfrângerile electorale din Ankara şi Istanbul sunt pierderi grele pentru partidul de guvernământ.

În timpul campaniei, Erdogan l-a acuzat deseori pe Kilicdaroglu şi CHP că au legături cu terorismul, întrucât partidul a avut înţelegeri în unele circumscripţii electorale cu partidul din opoziţie pro-kurd HDP, despre care Erdogan a declarat că are conexiuni cu PKK, care este scos în afara legii în Turcia.

HDP neagă legăturile cu PKK, care este implicat din 1984 într-o rebeliune pentru autonomie în sud-estul majoritar kurd al Turciei şi este considerat organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a afirmat că nouă persoane au fost arestate, susţinând că recentele “contacte” ale lui Kilicdaroglu cu HDP l-au transformat în ţintă.