Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi lansează un nou partid politic

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a lansat un nou partid politic, deşi a lipsit de la înfiinţare din cauza unei sentinţe cu închisoarea pe care a primit-o pentru organizarea de proteste ample împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Noul partid, numit Rusia Viitorului, a fost creat vineri la Moscova, a declarat Libov Sobol, o asociată a lui Navalnîi, într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit RFE/RL.

Sobol a precizat că partidul încă nu a fost înregistrat oficial la Ministerul Justiţiei.

Aceasta a afirmat că obiectivele partidului urmăresc “schimbări reale, reforme reale”, inclusiv protecţii mărite pentru proprietate, un sistem corect de justiţie penală şi combaterea corupţiei, “astfel încât banii de la buget să nu ajungă în străinătate şi să nu fie cheltuiţi pe iahturi şi palate”.

Navalnîi, care a organizat proteste stradale masive şi a publicat numeroase rapoarte care documentează corupţia în rândul elitei conducătoare a Rusiei, a avut interdicţie să candideze în alegerile prezidenţiale din luna martie din cauza unei condamnări pentru presupuse infracţiuni financiare. Navalnîi a declarat că acuzaţiile respective au fost inventate şi motivate politic.

O instanţă din Moscova a decis în 15 mai ca Navalnîi să fie închis pentru 30 de zile după ce l-a găsit vinovat de încălcarea repetată a reglementărilor privind organizarea întrunirilor publice.

Decizia a fost luată după ce Navalnîi a fost arestat pe motiv că a organizat protestele antiguvernamentale din 5 mai, care au avut loc în câteva oraşe ale Rusiei.

Navalnîi a fost unul dintre sutele de manifestanţi reţinuţi în Moscova şi cei peste 1.600 de manifestanţi arestaţi la nivel naţional în timpul protestelor organizate împotriva învestiriii preşedintelui Putin ca preşedinte pentru un nou mandat de şase ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe