Liderul opoziţiei armene Nikol Paşinian devine premier. Vladimir Putin îl felicită

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin, care tocmai a fost învestit oficial pentru un nou mandat de şase ani la conducerea Rusiei, s-a aflat printre primii lideri străini care l-au felicitat marţi pe reprezentantul opoziţiei armene Nikol Paşinian pentru alegerea sa în funcţia de premier.

Parlamentul Armeniei a votat marţi în favoarea instalării în funcţia de premier a lui Paşinian, la câteva săptămâni după ce o parte din politicienii ţării au condus o revoltă populară împotriva lui Serj Sargsyan, liderul care a condus ţara timp de un deceniu. Armenia s-a bazat în mare măsură pe Moscova după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi găzduieşte o bază militară rusă în apropierea celui de-al doilea oraş ca mărime, Gyumri, potrivit The Moscow Times.

“Mă aştept ca activitatea dumneavoastră în funcţia de şef al guvernului va contribui la întărirea suplimentară a relaţiilor prietenoase şi aliate dintre ţările noastre”, l-a citat Kremlinul pe Putin afirmând într-un mesaj de felicitare adresat marţi lui Paşinian.

În timpul valului de proteste din Armenia, Moscova a rămas public neutră şi Paşinian a afirmat în mod constant că vede Rusia ca un aliat vital.

Înaintea alegerii sale de marţi, Paşinian a declarat că este dedicat rămânerii într-un bloc economic şi o organizaţie de securitate colectivă regională conduse de Moscova, care este îngrijorată de faptul că o schimbare necontrolată de putere ar putea scoate Armenia din orbita Rusiei.

Paşinian a precizat agenţiei ruse de ştiri TASS că speră să se întâlnească cu Vladimir Putin în 14 mai, la summitul Uniunii Economice Euroasiatice care va avea loc în staţiunea rusă Soci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe