Liderul MISA imploră pentru redeschiderea dosarului în care a fost condamnat la închisoare

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, liderul MISA l-a implorat pe judecător să redeschidă dosarul, pentru a i se face dreptate. Presupusa "victimă" a lui Bivolaru a cerut şi ea redeschiderea cazului.
Gregorian Bivolaru
Gregorian Bivolaru (stiripesurse.ro)

Fostul lider MISA, Gregorian Bivolaru, a cerut, luni, Tribunalului Sibiu, redeschiderea dosarului în care a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, relatează Mediafax. În faţa judecătorului a apărut şi partea vătămată, Mădălina Dumitru, care a pretins acelaşi lucru, relatează sursa citată.

Liderul MISA l-a implorat pe judecător să redeschidă dosarul în care a fost condamnat, susţinând că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost prea dură.

"Consider că este necesar să mi se facă dreptate, dat fiind faptul că eu am dorit să particip prin Comisia Rogatorie la procesul care s-a desfăşurat la Înalta Curte şi în mod cu totul straniu pentru mine această cerere nu a fost urmată de audierea mea aşa cum era legal şi firesc. Această decizie a fost dură având în vedere că nu eram nici recidivist, nici vinovat.

Am dovezi în această direcţie. Această condamnare a fost un şoc teribil pentru mine după ce, în prealabil, două instanţe au constatat că situaţia în acest dosar este cu totul alta şi am fost achitat. Această pedeapsă m-a făcut să constat că nu m-am bucurat de un proces echitabil. De aceea, vă implor să ţineţi cont de aceste fapte şi să dispuneţi redeschiderea dosarului, să mi se facă dreptate”, a declarat Gregorian Bivolaru.

La rândul său, avocatul lui Bivolaru a formulat o excepţie de neconstituţionalitate, considerând că legiuitorul a introdus o condiţie suplimentară, respectiv că un condamnat poate fi judecat în lipsă doar dacă nu a beneficiat de un apărător ales, această condiţie nefiind prevăzută în niciun document internaţional.

Totodată, avocatul Mădălinei Dumitru - parte vătămată la momentul desfăşurării procesului în urma căruia liderul MISA a fost condamnat la închisoare - a susţinut că interesul clientei sale "merge până la suprapunere cu cel al petentului Bivolaru", întrucât "hotărârea (n.red. de condamnare a lui Gregorian Bivolaru) a avut un caracter bivalent şi anume l-a condamnat din punct de vedere penal pe domnul Bivolaru, dar a condamnat-o pe Dumitru Mădălina din punct de vedere moral".

De partea sa, procurorul de caz a comuniat că se opune celor solicitate de avocaţi, reamintind că Bivolaru a renunţat la dreptul de a participa la proces în momentul în care a solicitat statutul de azilant al statului suedez. Potrivit procurorului, dacă ar fi vrut să participe la proces, Bivolaru ar fi putut renunţa la statutul de azilant şi să se predea autorităţilor din România.

Cât despre faptul că nu s-a putut prezenta "pentru că ar fi fost persecutat de regimul politic din România", procurorul a afirmat că din momentul în care s-a făcut sesizarea organelor competente până la pronunţarea de către instanţă a hotărârii de condamnare, în România s-au succedat mai multe regimuri politice, iar Bivolaru avea posibilitatea să se predea autorităţilor române dacă ar fi dorit acest lucru.

De asemenea, procurorul a mai susţinut că niciun membru MISA din România nu a fost persecutat din cauza convingerilor sale.

Reamintim că Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte în data 14 iunie 2013 la şase ani de închisoare cu executare, pentru act sexual cu un minor în formă continuată, decizia fiind definitivă. Sentinţa a fost pronunţată în lipsă, liderul MISA fiind plecat din România încă din 2004, an în care a fost trimis în judecată.

În aprilie 2005, Bivolaru a fost arestat în Suedia, însă, opt luni mai târziu, autorităţilor române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia, în decembrie 2005 fondatorul MISA primind azil politic din partea autorităţilor suedeze.

Subiectul Bivolaru părea îngropat până în ajunul reţinerii liderului MISA în Franţa, când Antena 3 a redeschis, din senin, subiectul Bivolaru - MISA. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

În timpul audierilor din Franţa, anterior extrădării, Bivolaru a declarat că trimiterea sa în România ar face rău unor adepte ale sale care ocupă funcţii publice.

„Vă rog să înţelegeţi. Dacă mă trimiteţi în România nu îmi faceţi rău doar mie ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate”, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare.

De asemenea, Bivolaru ar fi invocat faptul că este nevinovat şi că în România nu ar avea parte de un proces corect.