Liderul din Hong Kong spune că se va întâlni cu studenţii



Manifestanţii pro-democraţie de pe bulevardul Lung Wo îşi ridică mâinile în sus pentru a arăta poliţiştilor că sunt neînarmaţi, 16 octombrie 2014, Hong  Kong.
Manifestanţii pro-democraţie de pe bulevardul Lung Wo îşi ridică mâinile în sus pentru a arăta poliţiştilor că sunt neînarmaţi, 16 octombrie 2014, Hong Kong. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

HONG KONG – La o zi după cele mai violente intervenţii poliţieneşti de până acum pentru înlăturarea manifestanţilor de pe un drum principal, şeful executiv al oraşului a fost de acord să discute cu reprezentanţii studenţilor ce conduc protestele pro-democraţie.

Dialogul va fi limitat de o serie de condiţii, a declarat Leung Chun-ying într-o conferinţă de presă organizată joi. Astfel, guvernul nu va permite publicului să nominalizeze candidaţii la funcţia de şef executiv şi recenta decizie din partea corpului legislativ chinez nu va putea fi retrasă. Leung a înşirat aceste condiţii după ce a declarat că discuţiile nu trebuie să aibă condiţii prestabilite.

Pe baza regulilor actuale, candidaţii la funcţia de şef executiv sunt aleşi de un comitet controlat de Beijing. Apoi, acest comitet prezintă doi sau trei candidaţi pe care publicul îi votează. Această decizie, luată de Congresul Naţional al Poporului la sfârşitul lunii august, a bătut în cuie acest proces numit “vot universal” deoarece precedentul şef executiv nu a fost ales deloc de către public.

Dacă înainte Beijingul alegea liderul Hong Kong-ului, atrăgând asupra sa furia rezidenţilor din fosta colonie britanică, de această dată rezidenţii îşi vor alege cu propria mână tot un pion al Beijingului. Poate este o încercare a regimului chinez de a umili studenţii şi mai mult decât a făcut-o până acum.

Întâmplător sau nu, cele două condiţii menţionate mai sus au fost cele mai urmărite de către studenţii şi tinerii din Hong Kong, care au blocat mai multe drumuri cheie în jurul clădirilor guvernului într-un efort de a forţa guvernul să discute cu ei.

Deşi multe dintre cererile politicile ale studenţilor sunt decise de stăpânii politici ai Hong Kong-ului din Beijing, manifestanţii au spus că ei doresc ca Leung Chun-ying şi guvernul din Hong Kong să fie mai degrabă intermediarii lor în discuţiile cu guvernul central chinez şi să nu fie doar nişte marionete în mâinile Beijingului.

Hong Kong-ul este o fostă colonie britanică ce a fost înapoiată Chinei în 1997, cu condiţia ca democraţia să fie introdusă treptat şi ca modul de viaţă al rezidenţilor să nu se schimbe timp de 50 de ani.

Guvernul a declarat că discută cu Federaţia Studenţilor din Hong Kong, una dintre forţele majore ale protestelor, pentru a restabili dialogul. Dar încă nu au fost stabilite data şi locaţia pentru acest dialog.

Leung a sugerat că un potenţial compromis ar putea fi acela ca alcătuirea comitetului de nominalizare a candidaţilor la alegeri, în acest moment fiind puternic pro-Beijing, să sufere unele modificări astfel încât să ofere un proces mai reprezentativ.

Dacă studenţii şi manifestanţii din Hong Kong vor accepta un astfel de compromis, rămâne de văzut. În ultimele două săptămâni ei păreau a fi determinaţi să continue cu ocuparea căilor rutiere majore ale oraşului – în zonele de protest ţinând conferinţe, cântând şi campând în aer liber – până când îşi vor obţine dreptul de a vota liberi şi corect pentru un şef executiv ales de ei. Rolul de şef executiv este similar cu cel al primarului unui oraş.

În după amiaza zilei de joi, Kong Man Keung, purtător de cuvânt al poliţiei din Hong Kong, a ameninţat că cei care ocupă străzile sau îi incită pe alţii să facă la fel “trebuie să fie traşi la răspundere şi vor fi pedepsiţi”.

De asemenea, în ceea ce priveşte materialul video în care poliţiştii îl bat cu violenţă pe activistul şi politicianul paşnic Ken Tsang, el a declarat că poliţia este “foarte îngrijorată în legătură cu acest incident”. Şapte ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi datorită implicării lor, a adăugat el. Rămâne de văzut dacă aceştia vor fi judecaţi sau nu pentru abuz de forţă.

Violenţele împotriva lui Tsang ameninţă să devină un nou punct de atenţie pentru mişcarea de ocupare, care până recent a început să îşi piardă din putere şi concentrare, existând un număr tot mai mic de participanţi în timpul mitingurilor de noapte iar unele zone de protest fiind eliberate de poliţişti.

În materialul video, Tsang este ridicat de mâini şi de picioare şi dus într-un colţ întunecat al Parcului Tamar, în primele ore ale dimineţii de miercuri, şi apoi a fost bătut cu violenţă timp de aproximativ patru minute de către şapte poliţişti. El a postat pe Internet fotografii cu vânătăile de pe spate şi tăieturile de pe faţă. O mulţime furioasă de sute de oameni s-a deplasat joi în faţa sediului poliţiei, solicitând scuze publice, concedierea şi pedepsirea ofiţerilor implicaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe