Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas spitalizat din nou

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a fost spitalizat duminică din cauza unor complicaţii apărute după o operaţie minoră.

Este cea de-a treia oară când Abbas, în vârstă de 83 de ani, a fost spitalizat în ultimele zile.

O sursă de la Autoritatea Palestiniană a afirmat anterior că Abbas acuză dureri în piept. “Ar putea fi pneumonie”, a afirmat sursa, fiind citată de publicaţia Times of Israel. “Este examinat la spital”.

Saeb Erekat, un oficial al Autorităţii, a declarat că a discutat duminică cu Abbas, descriind starea fizică a acestuia ca fiind “bună” şi a anunţat că liderul palestinian va fi externat luni sau marţi, a mai precizat Times of Israel. Ulterior, o sursă a spitalului a precizat că Abbas va fi externat luni.

“Preşedintele va rămâne în spital până mâine. I se administrează antibiotice pentru a trata o inflamaţie în piept”, a declarat duminică sursa spitalului pentru Reuters.

În cursul săptămânii trecute, Abbas a respins zvonurile privind sănătatea sa precară. Abbas, care este un fumător înrăit, a avut antecedente în ceea ce priveşte problemele de sănătate, inclusiv cancer la prostată în urmă cu aproximativ un deceniu. În vara anului trecut, el a respins zvonurile că ar fi suferit un atac cerebral.

În luna februarie, în timpul unei vizite efectuate în New York pentru a susţine un discurs la Consiliul de Securitate al ONU, Abbas a fost spitalizat pentru a fi supus unor controale medicale, potrivit Reuters.

Abbas nu a desemnat un succesor în caz de deces, iar palestinienii nu au mai organizat alegeri din 2005 din cauza unei diviziuni între grupul terorist Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, şi partidul Fatah al lui Abbas.

Abbas a devenit preşedinte după moartea lui Yasser Arafat în 2004.