Liderii USD răspund ultimatumului dat de Antonescu

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)

Preşedintele PNL le-a dat marţi un ultimatum liderilor nou înfiinţatei Uniuni Social Democrate (USD) să desfiinţeze urgent USD, în caz contrar liberalii trag concluzia că „partenerii noştri nu respectă, denunţă şi au părăsit protocolul USL”. În replică, cei trei lideri USD, respectiv Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, au transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că noua alianţă electorală nu încalcă protocolul USL pentru că s-a format în urma deciziei comune a PSD, PNL, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare.

„Un lucru extrem de important, PNL cere tuturor celorlalţi trei membri ai USL - PSD, UNPR şi PC, anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD, pentru că contravin explicit şi flagrant protocolului USL. Nu putem interzice acestor 3 formaţiuni să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL, nu prin încercarea de a substitui - cu posibilitatea de a înşela electoratul - o titulatură care a însemnat cu totul altceva”, a declarat liderul liberalilor Crin Antonescu, după şedinţa extraordinară de marţi a PNL.

În replică, cei trei lideri USD, au precizat în cadrul unui comunicat de presă citat de Mediafax, că „Uniunea Social Democrată s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile domnilor Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formează Uniunea Social Liberală, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014”.

Cei trei lideri au afirmat că, prin înfiinţarea USD, nu este încălcat protocolul USL, „dat fiind că articolul 9, punctul 8 din document, invocat de către colegii din PNL, se referă strict la participarea separată în alte alianţe electorale la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. În protocolul USL nu se precizează nimic despre participarea la alegerile europene, iar USD este o alianţă electorală formată în perspectiva participării comune la alegerile pentru Parlamentul European”.

"Uniunea Social Democrată nu este în afara şi nici împotriva USL", susţin lideri USD, citând chiar un comunicat de presă remis de Crin Antonescu în care acesta saluta înfiinţarea noii alianţe.

În comunicat este citată o declaraţie a lui Crin Antonescu din 10 februarie, în care acesta preciza: „Că vom merge pe liste separate se ştia de mult. Uniunea sau alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare constituită astăzi nu este nicio surpriză. Din punctul meu de vedere, este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianţă formată din aliaţi ai noştri şi urez succes la europarlamentare. (...) Noi vom candida la alegerile europarlamentare sub sigla PNL. Nu e niciun fel de confuzie în această privinţă şi asta ne interesează pe noi”.

În opinia liderilor USD, „ridicarea publică a acestui subiect este un simplu pretext politic, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne