Liderii Uniunii Europene îndeamnă Rusia să înceapă un „dialog franc şi deschis” cu Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Liderii UE prezenţi la întrunirea de marţi şi-au manifestat susţinerea pentru noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, îndemnând Rusia să participe la „un dialog franc şi deschis” cu Ucraina, a notat Euractiv.

În discursul lor, liderii europeni au insistat pe necesitatea unei bune cooperării dintre Vladimir Putin şi Poroşenko, pe retragerea forţelor armate ruse de la graniţa Ucrainei cât şi pe continuarea presiunilor impuse forţelor pro-Rusia din regiunile ucrainene estice.

Un alt subiect important pentru UE a fost implementarea de către Kiev a „reformelor constituţionale şi de descentralizare”, menite să amelioreze tensiunile din regiunile estice ale ţării.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a anunţat că i-a trimis un mesaj personal noului preşedinte ucrainean, adăugând că UE este „implicată puternic” în încercarea de a facilita un acord între Rusia şi Ucraina în domeniul datoriilor la gaze, preţul viitor al gazelor şi modernizarea sistemul de tranzit al gazului.

„Încă odată vreau să fiu clar că energia n-ar trebui să fie folosită ca o armă politică”, a declarat Barroso cu privire la Rusia.

Comisia UE va aproba miercuri o nouă strategie de securitate şi energie, ce va fi discutată de către liderii europeni pe 26-27 iunie.