Liderii UE pregătiţi să dea undă verde celei de-a doua faze a negocierilor pentru Brexit

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Liderii UE vor anunţa vineri că s-au înregistrat suficiente progrese în prima rundă a discuţiilor referitoare la Brexit pentru ca negocierile să continue. Comisia Europeană este pregătită să înceapă discutarea cadrului privind viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE.

Se aşteaptă ca liderii UE să fie în mod oficial de acord că s-au înregistrat progrese suficiente în prima fază a negocierilor Brexitului.

Comisia Europeană a declarat că este pregătită să lanseze discuţiile pe tema cadrului viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie – în special cu privire la domenii intens dezbătute precum securitatea şi comerţul.

Premierul britanic Theresa May a declarat reporterilor că se află în Bruxelles pentru a “discuta cu prieteni şi aliaţi despre ameninţările cu care ne confruntăm”.

“Este foarte clar faptul că, deşi poporul britanic a luat decizia suverană de a ieşi din UE, acest lucru nu înseamnă că vom renunţa la responsabilităţile noastre privind securitatea europeană”, a afirmat May.

Totuşi, unii consideră că abilitatea de a negocia un acord pentru Marea Britanie după ieşirea acesteia din blocul european a fost compromisă de votul de miercuri noaptea din Camera Comunelor.

Camera a adoptat miercuri seară un amendament referitor la procedura de ieşire a Londrei din blocul european, mai mulţi deputaţi conservatori votând împotriva guvernului premierului May. Decizia stabileşte că Parlamentul trebuie să adopte propriul proiect al acordului final pentru Brexit.

May a declarat liderilor europeni, la o cină joi seara, că doreşte să prioritizeze încheierea unui acord privind o “perioadă de implementare” a Brexitului, adăugând că intenţionează să abordeze problema comerţului “cât mai curând posibil”.

În plus, May a afirmat că este dedicată realizării unui “Brexit liniştit” şi că speră că negociatorii vor aborda următoarea fază a discuţiilor cu “ambiţie şi creativitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe