Liderii UE cer Rusiei să “îşi accepte responsabilitatea” pentru doborârea zborului MH17

Un angajat al serviciilor de urgenţă fotografiază, în 18 iulie 2014, rămăşiţe ale zborului malaezian MH17, care fusese doborât cu o zi înainte în estul Ucrainei.
Un angajat al serviciilor de urgenţă fotografiază, în 18 iulie 2014, rămăşiţe ale zborului malaezian MH17, care fusese doborât cu o zi înainte în estul Ucrainei. (Brendan Hoffman/Getty Images)

Liderii UE au susţinut într-o declaraţie comună publicată vineri, după dezbateri de câteva ore în Bruxelles, că Rusia ar trebui să îşi accepte responsabilitatea pentru doborârea unui avion malaezian de pasageri deasupra Ucrainei în 2014.

“Consiliul European reiterează sprijinul său deplin pentru Rezoluţia 2166 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la doborârea zborului MH17. Rezoluţia cere Federaţiei Ruse să îşi accepte responsabilitatea şi să coopereze în întregime în toate acţiunile pentru stabilirea adevărului, justiţiei şi tragerii la răspundere”, conform declaraţiei.

Rezoluţia 2166, la care s-a referit Consiliul European în declaraţia sa, a fost adoptată unanim în 21 iulie 2014. Rezoluţia a subliniat necesitatea unei “investigaţii internaţionale depline, amănunţite şi independente asupra incidentului, în conformitate cu liniile directoare internaţionale ale aviaţiei civile”, a cerut statelor şi actorilor din regiunea unde a avut loc prăbuşirea “să coopereze în întregime cu investigaţia internaţională a incidentului”, şi, de asemenea, a mai cerut ca cei responsabili să fie traşi la răspundere. Rezoluţia nu a plasat răspunderea pentru incident pe o anumită ţară sau entitate.

Anterior, Echipa Comună de Investigaţie (JIT), condusă de olandezi, a anunţat că a concluzionat că racheta folosită pentru doborârea avionului a fost lansată cu ajutorul unui sistem Buk care, aparent, a aparţinut forţelor armate ruseşti. Australia şi Olanda, care au avut cetăţeni la bordului zborului MH17, s-au grăbit să afirme că ei consideră Rusia responsabilă pentru doborârea avionului.

Ministerul rus de Externe a răspuns anunţului JIT, precizând că acuzaţiile privind implicarea Rusiei în acea tragedie sunt nefondate şi că investigaţia a fost unilaterală. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că investigatorii internaţionali au ignorat dovezile colectate privind prăbuşirea zborului MH17 pe care Rusia le-a furnizat în mod repetat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe