"Amnistia şi graţierea în România anului 100" - liderii PSD, reuniţi la Consiliul Naţional

Liderii PSD au discutat din nou despre amnistie şi graţiere, subiect care a inflamat atât opinia publică cât şi lumea politică.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

UPDATE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a luat cuvântul la scurt timp după ce pe marele ecran din sala unde are loc Consiliul Naţional a rulat un film unde rezultatele guvernării PSD-ALDE au fost prezentate la un mod mai mult decât laudativ – creşteri de pensii, de salarii, creştere economică record, pe scurt, râuri de lapte şi miere pentru români.

Venit la pupitru în aplauzele prelungite ale colegilor, Dragnea a lansat atacuri la adresa opozanţilor săi şi ai PSD, lăudând partidul şi presupusele realizări ale partidului său şi ale Guvernului.

"Asta este realitatea din România (cea din filmul laudativ n.r.), asta e realitatea pe care vor să o schimbe toţi cei care nu ne doresc în continuare la guvernare, asta e realitatea pe care o mistifică şi fac eforturi uriaşe să convingă românii şi nu numai că albul este negru. Dragi colegi, în aceşti doi ani de guvernare în care s-au realizat aceste lucruri şi altele, care vor fi promovate în continuare pentru că trebuie să le promovăm, să nu uităm că am avut şansa şi oportunitatea să le realizăm pentru că am obţinut la alegeri cea mai mare încredere pe care românii au acordat-o unui partid politc de la Revoluţie încoace, ceea ce pentru mine rămâne o responsabilitate uriaşă.

Au fost în acelaşi timp 12 ani în care am fost criticaţi, urmăriţi, ascultaţi şi ameninţaţi, ceea ce se întâmplă în continuare. Doi ani în care, exact din ianuarie 2017, au încercat să ne oprească, au încercat să ne oprească cu orice preţ şi cu orice mijloace să nu realizăm acest program de guvernare, pentru ca românii să nu fie în continuare fericiţi, pentru ca români să fie nefericiţi, nemulţumiţi, pentru că aşa ar putea însămânţa în continuare seminţele urii.

Poporul nostru a fost supus celui mai amplu şi bine pregătit program de guvernare. S-a încercat dezbinarea noastră, sfâşierea acestui partid atât din interiorul nostru cât şi din exteriorul guvernării, atât din interiorul ţării cât şi din exteriorul ei, am fost trădaţi de unii pe care i-am crezut colegi şi care acum au fugit la alte partide, se înghesuie la un partid securist făcut de securişti pentru securişti, am fost loviţi de cei de la care ar trebui să ne aşteptăm că apără democaratia, statul de drept, drepturile şi libertăţile românilor.

Au crezut că nu vom avea puterea, mintea, determinarea, curajul să punem în practică programul de guvernarea votat de români, au sperat că vom eşua în plan ecomomic, aduceţi-vă aminte minciunile pe care le spuneau, că nu vom mări salariile, că nu vom mări pensiile, că nu vom avea bani, că nu vom avea creştere economică. Numai minciuni.

Au ieşit vreodată ei sau Iohannis să spună: Am greşit, că realitatea ne contrazice. Nici vorbă. S-au înşelat amarnic, avem rezultate cu care nu vreau să ne mândrim. Nu vreau să avem discursuri triumfaliste, asta era obligaţia şi responsabiltatea noastră.

Noi le-am spus acum 2 ani să creadă în România, să credă că un guvern le poate face viaţă mai bună. Dacă guvernul este făcut din patrioţi, românii vor trăi într-o ţară mai bună, o ţară mai bogată, o ţară cu acces la infrastructură şi educaţie. Cu această condiţie, să fie un guvern românesc. Miza nu e cum scriem noi scrisori, cum le semnăm sau nu le mai semnăm, miza este România, viitorul acestei ţări, resursele naturale pe care le are, rolul major pe care îl poate avea România în zonă, accesul la o justiţie corectă pe care trebuie să îl aibă oricare român nu una la o justiţie căpuşată.

Aceste lucruri nu pot fi îndeplinite, duse la final dacă nu înţelegem toţi rolul pe care îl avem. Acest lucru trebuie înţeles nu numai la Bucureşti şi în ţară. Dacă un primar stă ascuns după cireş şi nu explică oamenilor care e realitatea, nu e patriot, este un oportunist.
(...) La nivel UE ţara noastră a fost acuzată de lucruri care sunt peste tot în UE. Haideţi să discutăm de ele.

Domnul Toader, sunteţi aici, da? Ni s-a cerut să anulăm legi adoptate de Parlament. Peste tot în lume parlamentele sunt suverane. Ni s-a cerut să oprim nişte proceduri legale aflate în desfăşurare, la ce se numeau, la procedurile de revocare, să blocăm proceduri de numire şi revocare a procurorilor şefi. Ni s-a cerut să nesocotim decizii ale CCR. Ni s-a cerut să modificăm şi propria Constituţie. Nu ştiu dacă ştiţi, Constituţia României a fost avizată de comisia de la Veneţia...

Despre România se spune că e o ţară prea coruptă pentru a fi un membru cu drepturi depline în UE. Împotriva ţării noastre a fost adoptată o rezoluţie nedreaptă în care se reproşează lucruri care se întâmplă peste tot. S-a spus în ea că jandarmii români au acţionat cu o forţă disproporţionată împotriva unor protestatari paşnici...care dădeau foc, care băteau o jandarmeriţă. (...)

În mod nedrept şi jignitor, cu ajutorul unor europarlamentari români a fost transformată în ţap ispăşitor. A fost Orban criticat pentru ce face în Ungaria. Noi suntem de la PPE. Au zis, hai să găsim şi pe cineva de la social-democraţi.

Nişte europarlamentari români, trădători, au votat chiar în preajma Centenarului împotriva României, minţind şi prezentând o altă realitate despre ce se întâmplă în realitate. Nu au avut nicio ezitare, nicio tresărire şi insistă ca României să i se facă în continuare rău. Să nu intrăm în Schengen, să rămân MCV-ul, până vin ei la putere.

Pentru că atunci când vine guvernul de tehnocraţi al lui Cioloş nu mai e nevoie să facem nimic, vă dăm totul, ce ne spuneţi aia facem, vă dăm totul. Şi deasupra tuturor e Iohannis, care într-un mod în care trădează interesele României spune că România nu e pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ăsta e act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis.

Domnule Mircea Drăghici împreună cu dl Iordache şi cu sprijinul de specialitate al dlui Toader, vă rog ca după Anul Nou să depuneţi plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Iohannis".

* * *

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut un discurs la Consiliul Naţional al PSD.

"Vin astăzi în faţa dvs, la aproape un an de când partidul mi-a acordat votul de încredere pentru poziţia de ministru şi 9 luni de când m-aţi votat preşedinte executiv. Nu a fost uşor în această perioadă şi vreau înainte de orice să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care mi-aţi acordat-o, mai ales când avalanşa de jigniri s-a pornit asupra mea, v-am simţit pe toţi alături şi la bine, şi la greu.

După cum ştiţi, azi e o zi specială pentru mine şi din acest motiv sunt mai sentimentală decât în alte momente. Dle preşedinte Liviu Dragnea, aş vrea să vă mulţumesc pentru suportul pe care mi l-aţi acordat în această perioadă, mie şi întregului guvern. Au fost zile dificile, atacuri murdare, dar mi-am spus mereu că dacă dvs aveţi puterea să mergeţi mai departe în ciuda tuturor loviturilor, şi noi trebuie să avem această forţă, pentru partid, pentru noi toţi, pentru întreaga ţară.

Vreau să vă spun cu fermitate, că nu voi ceda, chiar dacă unii nu cred că sunt un om puternic. Vă asigur că am forţa să merg mai departe, dacă am susţinerea dvs am această datorie faţă de toţi colegii care mi-au acordat încrederea, faţă de români şi România de a continua ca împreună să facem lucruri bune.

Şi pentru asta vă promit că o să depăşesc toate obstacolele şi piedicile. După câştigarea alegerilor, PSD a fost sub asediu (...) chiar şi aşa, am reuşit să facem schimbările necesare. Guvernul PSD a reuşit creşterea salarilior din sănătate şi educaţie, creştrea salariului minim, a pensiei, a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Sunt lucruri pentru care oamenii ne apreciază şi ne respectă.

* * *

UPDATE. În Consiliul Naţional pare să se contureze tot mai mult ideea amnistiei şi graţierii.

"Trebuie să existe un moment zero, să tragem o linie şi să o luăm de la capăt. România trebuie vindecată de nedreptăţi şi abuzuri. Este timpul să iertăm, să ne unim să întoarcem o pagină ruşinoasă", a declarat Tăriceanu, care a ţinut un discurs cu puternice accente critice la adresa UE, a MCV-ului etc.

"Vom face dreptate până la capăt", a precizat şi Rovana Plumb.

La rândul său, Marian Oprişan i-a cerut în mod deschis premierului Viorica Dăncilă să dea undă verde aministiei şi graţierii pentru a face "dreptate".

"Vă rog, vă încurajez să facem dreptate, amnistia şi graţierea în România anului 100", a declarat Oprişan.

* * *

UPDATE. Fostul ministru Mihai Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional.

* * *

UPDATE ora 16:00. Social-democraţii s-au strâns la Consiliul Naţional. La lucrări iau parte lideri PSD din teritoriu, parlamentari, miniştri şi aliaţi ai PSD, astfel că inclusiv Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader sunt prezenţi în sală.

La şedinţă participă şi "creierul" programului de guvernare - Darius Vâlcov.

* * *

UPDATE. Şedinţa Comitetului Executiv Naţional s-a transformat într-una informală, desfăşurată în biroul liderului PSD Liviu Dragnea.

* * *

Liderii PSD participă, duminică, la două şedinţe importante de partid - Comitetul Executiv Naţional şi Consiliul Naţional care vor avea loc la Palatul Parlamentului.

Pe ordinea de zi a CEx ar urma să intre şi controversata ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, la solicitarea primarului Sectorului 1, Dan Tudorache. În cadrul Consiliului Naţional, se va decide validarea şefului acestui organism - Mihai Fifor - şi se vor alege, de asemenea, şi şefii de departamente.

Potrivit unor surse social-democrate citate de HotNews, liderul PSD Liviu Dragnea doreşte să-şi liniştească colegii şi să dea un mesaj de unitate în contextul în care există în continuare tensiuni la nivelul grupurilor parlamentare şi nemulţumiri în organizaţiile PSD din ţară. În acelaşi timp, şeful PSD ar urma să anunţe că majoritatea parlamentară va fi restabilită la Camera Deputaţilor şi că s-a reuşit racolarea a patru deputaţi din Opoziţie.

În acelaşi timp, liderii PSD aşteaptă explicaţii de la ministrul Justiţiei, în contextul în care i-au cerut lui Tudorel Toader rezolvarea problemei şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe Codurile Penale. Potrivit surselor citate, OUG pe Codurile Penale ar urma să conţină prevederi controversate care să aibă efectele amnistei şi graţierii atât de mult dorite de conducerea PSD. Sursele citate susţin că social-democraţii sunt nesiguri de modul cum va arăta ordonanţa de urgenţă promisă de Tudorel Toader şi se tem de faptul că acesta nu le va respecta cererile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne