Liderii europeni rescriu un document despre dezinformarea ruso-chineză, la presiunea Beijingului

Turmă de oi pe şosea, satul Cudalbi, România
Turmă de oi pe şosea, satul Cudalbi, România (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Liderii UE au cedat presiunii Partidului Comunist Chinez săptămâna aceasta, temperând criticile la adresa regimului comunist într-un raport care documenta modul în care guvernele Chinei şi Rusiei au propagat dezinformări masive cu privire la pandemia virusului Wuhan.

„China a continuat să desfăşoare o campanie globală de dezinformare pentru a deturna vinovăţia pentru izbucnirea pandemiei şi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea internaţională”, afirma raportul iniţial, potrivit unei copii văzute de New York Times. „Au fost observate atât tactici ascunse cât şi deschise”.

China a dus o adevărată campanie de dezinformare în scopul de a elimina întrebările legate de originile virusului care a apărut în oraşul chinez Wuhan anul trecut, acuzând mai ales Statele Unite că ar fi răspândit virusul în China. New York Times mai subliniază că regimul de la Beijing a criticat fără motiv Franţa pentru că ar fi făcut remarci "rasiste" împotriva şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Raportul a evidenţiat, de asemenea, eforturile Kremlinului de a promova informaţii false despre sănătate şi de a semăna neîncredere în instituţiile occidentale.

Dar după ce China „s-a grăbit să blocheze publicarea documentului”, oficialii europeni au întârziat imediat publicarea raportului - apoi l-au rescris folosind un ton „diluat al criticilor faţă de China, un partener comercial vital”.

„Chinezii ameninţă deja cu reacţii în cazul în care raportul va apărea”, a declarat diplomatul UE Lutz Güllner, într-un e-mail veihculat marţi şi văzut de The Times.

Raportul iniţial spunea că analiştii europeni au evaluat că a existat „o presiune continuă şi coordonată dusă de surse oficiale chineze pentru a devia orice vină”. Textul a fost reformulat, fiind acum: „Observăm o presiune continuă şi coordonată a unor actori, inclusiv surse chineze, de a devia orice vină” - NYT

Fraza despre campania de dezinformare globală a Chinei a fost păstrată, precum şi acuzaţiile false formulate împotriva Franţei.

Este de notorietate, în acest moment, că regimul comunist chinez a intimidat şi arestat medici şi jurnalişti care raportau fapte despre virusul Wuhan în primele săptămâni ale focarului dezlănţuit în China.

Administraţia Trump a acuzat în mod constant China de proasta administrare a răspunsului la focar, precum şi de răspândirea informaţiilor false despre boală - atât despre dimensiunea focarului, cât, mai ales, despre gravitatea transmiterii de la om la om şi a efectelor sale asupra sănătăţii.

Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că Administraţia sa încearcă să înţeleagă dacă virusul provine dintr-un laborator chinez, în timp ce Partidul Comunist Chinez a acuzat SUA că a încercat să distragă publicul de la propriile greşeli.

Între timp, Uniunea Europeană ar fi trebuit să emită raportul său marţi - însă, conform New York Times, oficialii chinezi „au contactat rapid reprezentanţii Uniunii Europene de la Beijing pentru a încerca să blocheze raportul”, potrivit a doi diplomaţi.

The Times notează că modificarea raportului survine în momentul în care UE încearcă să obţină un tratament mai bun pentru companiile sale din China, comerţul bilateral fiind estimat, înainte de pandemie, la peste 1,6 miliarde USD pe zi.

Potrivit raportului, atât producătorii auto germani, cât şi fermierii francezi se numără printre industriile UE care beneficiază cel mai mult de schimburile comerciale cu China.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat vineri că raportul nu a fost întârziat, spunând că „este gata după ce este finalizat, trece printr-un proces editorial şi încărcat”.

Doar că marţi dimineaţă, în cadrul grupului de lucru a circulat un e-mail cu subiectul: „GATA pentru publicare”. Raportul a fost aprobat, iar un rezumat al său se afla pe punctul de a fi publicat, dar a fost retras de Esther Osorio - consilier principal al lui Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE, potrivit Journal, citând un e-mail.

Întrucât oficialii de la Bruxelles au întârziat să publice raportul, Beijing-ul a menţinut presiunea cu cel puţin două apeluri la nivel înalt către reprezentanţii europeni de acolo, potrivit e-mailurilor şi mărturiilor unor diplomaţi. În apelurile lor, oficialii Partidului Comunist Chinez s-au arătat "alarmaţi" cu privire la veştile legate de publicarea raportului şi au cerut UE să nu publice documentul, potrivit New York Times.

Potrivit New York Times, Osorio a cerut analiştilor să revizuiască documentul şi să tempereze acuzaţiile despre China şi Rusia pentru a nu fi părtinitor - asigurându-se că se face diferenţa între „dezinformare şi proiectarea agresivă a unei variante oficiale”.

"O asemenea acceptare a presiunii chineze va constitui un precedent teribil şi va încuraja în viitor o coerciţie similară", consideră analista Monika Richter, care subliniază că diplomaţii UE se "autocenzurează pentru a potoli Partidul Comunist Chinez".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe