Lideri UE doresc să liniştească vestul Balcanilor cu privire la eventuala aderare la bloc

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Oficiali din state membre ale UE au urmărit să reasigure naţiunile din vestul Balcanilor care speră să se alăture Uniunii Europene că blocul încă priveşte într-o manieră favorabilă aspiraţiile lor, potrivit RFE/RL.

Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, a declarat joi că Berlinul susţine procesul de aderare pentru toate cele şase state regionale, “deoarece pentru noi, vestul Balcanilor nu este curtea din spate a Uniunii Europene, ci este curtea interioară”.

“Suntem cu toţii responsabili să ne asigurăm că perspectiva aderării la UE rămâne concretă”, a declarat el în timpul unui summit pe tema Balcanilor de Vest, ce a avut loc în Poznan, Polonia.

La deschiderea summitului de două zile, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a cerut o “cooperare mai puternică” între UE şi cele şase ţări din vestul Balcanilor, afirmând că acest lucru va ajuta la creşterea “stabilităţii şi dezvoltării” regiunii.

La întâlnirea miniştrilor de externe, de interne şi pe probleme economice din statele vest-balcanice se vor alătura vineri o serie de lideri UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, premierul francez Edouard Philippe şi preşedintele polonez Andrzej Duda.

În comentariile sale, Roth a cerut să înceapă rapid discuţiile de aderare amânate cu Macedonia de Nord şi Albania.

Luna trecută, statele membre UE au amânat până în octombrie luarea unei decizii privind deschiderea discuţiilor de aderare cu cele două naţiuni, pe fondul rezistenţei venite din partea unora dintre membrii blocului, inclusiv Franţa şi Olanda.

Cele patru state din vestul Balcanilor ce urmăresc să adere la UE sunt Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Kosovo.

Czaputowicz a declarat că “includerea acestor ţări în cursul principal al integrării europene va fi avantajoasă pentru întreaga Uniune Europeană şi pentru întregul continent, deoarece va extinde domeniul valorilor comune”.

Oficialul polonez a adăugat că Varşovia susţine aşa-numitul Proces de la Berlin, o iniţiativă germană concepută pentru a susţine speranţele de aderare ale ţărilor vest-balcanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe