Lideri UE cer îngheţarea discuţiilor privind aderarea Turciei la bloc

În contextul prelungirii campaniei de suprimare a opoziţiei turce, unii liderii UE au cerut public ca discuţiile privind aderarea Turciei la blocul european să fie îngheţate. Liderul turc Erdogan a ameninţat că UE va trebui să suporte consecinţele unei astfel de decizii.
(Captură Foto)

Liderii celor mai mari două grupuri din Parlamentul European au cerut Uniunii Europene să suspende pe moment discuţiile de aderare a Turciei la bloc din cauza campaniei de înlăturare a opoziţiei după puciul eşuat din luna iulie.

“Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile pentru aderare ar trebui îngheţate imediat”, a declarat Manfred Weber, liderul celei mai mari facţiuni din Parlamentul European, Partidul European al Poporului (de centru-dreapta).

Afirmaţia sa a fost susţinută de Gianni Pitella, liderul grupului socialist, cel de-al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, care a declarat: “Dorim să îngheţăm discuţiile privind aderarea”.

Ca urmare a campaniei declanşate de Ankara împotriva opoziţiei şi a persoanelor suspectate de implicare într-o lovitură de stat eşuată din luna iulie, mesajul liderilor UE este acela că drepturile omului şi democraţia nu pot fi neglijate dacă Turcia doreşte să facă parte din blocul european.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că UE “va trebui să trăiască cu consecinţele” dacă va lua decizia de a suspenda discuţiile.

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a făcut apel la precauţie.

“Dacă discuţiile pentru aderare sunt suspendate cred că ne vom trezi într-un scenariu în care există pierderi de ambele părţi”, a precizat ea.

Peste 125.000 de persoane au fost suspendate sau concediate în Turcia din cauza implicării sau suspectării de implicare în puciul eşuat din luna iulie. Aproximativ 36.000 de persoane au fost arestate şi numeroase organizaţii media au fost închise.

Kati Piri, raportorul pentru Turcia în Parlamentul European, a comentat: “Indiferent ce s-ar putea întâmpla, cred că este datoria noastră ca membri ai acestui Parlament să vorbim atunci când colegii noştri sunt în închisoare, când 145 dintre colegii dumneavoastră sunt în închisoare şi când zeci de mii de persoane sunt afectate, fără a dispune de vreo formă juridică de remediere”.

UE a promis că va accelera discuţiile privind aderarea Turciei la bloc în schimbul ajutorului primit din partea acesteia în ceea ce priveşte reducerea numărului de imigranţi care vor să ajungă în Europa prin Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe