Lideri militari de rang înalt din SUA şi Rusia se întâlnesc în Finlanda

Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford.
Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei americane s-a întâlnit vineri, în Finlanda, cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru a discuta despre relaţiile militare ruso-americane, Siria şi situaţia securităţii internaţionale.

Ministerul rus al Apărării a precizat că în timpul întâlnirii, care a avut loc în Konigstedt Manor, la nord de capitala finlandeză Helsinki, Dunford şi Gherasimov au abordat şi probleme legate de securitatea europeană.

O scurtă declaraţie publicată pe website-ul Statului Major al armatei SUA, a precizat, fără să detalieze, că armatele americană şi rusă “au depus eforturi pentru a îmbunătăţi siguranţa operaţională şi stabilitatea strategică”, potrivit AP.

“Ambii lideri (militari) recunosc importanţa menţinerii unei comunicări regulate pentru a evita erorile şi pentru a promova transparenţa şi deconflictizarea în zonele unde armatele noastre operează la mică distanţă” unele de altele,se precizează în declaraţie.

Nici Dunford şi nici Gherasimov nu au discutat cu presa. “Conform practicii din trecut, ambii generali au convenit să menţină private detaliile discuţiilor, a mai precizat declaraţia Statului Major al armatei americane.

Dunford s-a întâlnit joi, separat, cu şeful armatei finlandeze, generalul Jarmo Lindberg, care a discutat de asemenea şi cu Gherasimov.

Totodată, ambii lideri militari au participat la întâlniri separate cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în seara zilei de vineri.

Finlanda a găzduit o întâlnire similară în 2008 în aceeaşi locaţie.

În luna aprilie, generalul Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, s-a întâlnit cu Gherasimov în Baku, Azerbaidjan. A fost prima întâlnire de acest gen de când relaţiile dintre Moscova şi alianţa occidentală au ajuns la acelaşi nivel scăzut întâlnit doar după Războiul Rece, în parte din cauza crizei din estul Ucrainei şi a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.