Lider USR: PSD a pus o bombă cu ceas în legea pensiilor. Se şuşoteşte despre asta, nu se vorbeşte cu voce tare

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Deputatul USR Cătălin Drulă, vicepreşedinte al partidului, a declarat, marţi, că PSD a pus o “bombă cu ceas” în legea pensiilor şi i-a cerut premierului Ludovic Orban să se asigure că în legea plafoanelor vor fi prevăzute “măriri rezonabile ale pensiilor, în limitele a ce permite situaţia fiscal-bugetară a României”.

“Voi scrie astăzi despre un subiect nepopular şi dificil pentru un politician: legea pensiilor. Aşa cum îmi înţeleg eu mandatul însă, nu pot să tac în faţa a ceea ce poate deveni un dezastru economic pentru România. Nu e încă prea târziu pentru responsabilitate şi cadrul legal există, trebuie doar asumarea şi curajul politic pentru a-l aplica. PSD a pus o bombă cu ceas în legea pensiilor adoptată anul acesta de Parlament: creşterea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie 2020”, a precizat deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Cătălin Drulă atrage atenţia că impactul este “uriaş şi nesustenabil pentru buget”, adăugând că “există o largă recunoaştere a acestui fapt, de la politicieni la economişti”.

“Dar se şuşoteşte despre acest lucru, nu se vorbeşte cu voce tare, pentru că toată lumea evită ‘cartoful fierbinte’. Deja anul acesta bugetul asigurărilor sociale (cel în care plătim contribuţii şi de unde se plătesc pensiile) are deficit. Asta înseamnă că diferenţa se compensează de la bugetul de stat. În condiţiile în care anul acesta deficitul bugetar este estimat la 4,3%, eventuala creştere de pensii va fi finanţată exclusiv din deficit, adică din împrumuturi contractate de stat. Nu sunt bani - contribuţii la bugetul de pensii sau venituri la bugetul de stat - pentru a compensa această creştere. Estimarea de impact este uriaşă: 2,7% PIB deficit (peste ce avem acum) pentru 2021”, a explicat deputatul.

De asemenea, Cătălin Drulă a afirmat că îmbunătăţirea nivelului de trai nu se face din pix, o creştere a pensiilor trebuie făcută responsabil, în limitele “a ce îşi permite bugetul României în momentul de faţă”.

“Bineînţeles că ne dorim cu toţii creşterea nivelului de trai în România, mărirea veniturilor, a pensiilor. Dar realitatea economiei este că asta nu se poate face din pix. Atunci când creşterile sunt din pix, suferinţa economică urmează inevitabil. Pentru toată lumea, dar pentru cei în situaţii vulnerabile, cel mai tare. Creşterea pensiilor trebuie făcută, dar trebuie făcută responsabil, în limitele a ce îşi permite bugetul României în momentul de faţă. Culmea este că în legea pensiilor a fost şi prevăzut acest aspect, ca un soi de ultimă supapă de responsabilitate prinsă acolo în text. La art. 86 alin. (8) se prevede că: ‘Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări decât cele prevăzute de prezentul articol’”, a menţionat deputatul USR.

De altfel, Cătălin Drulă a mai precizat că “legea plafoanelor este exact legea pe care Guvernul vrea să îşi angajeze astăzi răspunderea” şi a subliniat că premierul Ludovic Orban are obligaţia “să prevadă în această lege măriri rezonabile ale pensiilor, în limitele a ce permite situaţia fiscal-bugetară a României”.

În final, deputatul USR avertizează asupra “suferinţelor” generate de populismul economic “deşănţat”, adăugând că nu ne mai putem permite să repetăm aceleaşi greşeli şi “să ne condamnăm atât părinţii, cât şi copiii să suporte consecinţele laşităţii politicienilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne