Lider sindical acuză bătaie de joc la adresa poliţiştilor. 80 de bani pe oră pentru "garda la domiciliu"

Luni, la MAI se va dezbate un proiect de ordin de ministru halucinant. În baza acestuia, poliţiştii consemnaţi la domiciliu pentru a putea ajunge rapid la datorie în caz că sunt chemaţi ar urma să primească 80 de bani pe oră pentru fiecare oră de "gardă", explică liderul sindical Emil Păscuţ.
Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamantul
Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamantul (Diamantul)
Se încarcă player-ul...

MAI se pregăteşte să-şi plătească poliţiştii "consemnaţi" la domiciliu pentru a fi disponibili imediat în caz că e nevoie de ei, cu "fabuloasa" sumă de 80 de bani pe oră, acuză liderul sindicatului Poliţiştilor ''Diamantul'', Emil Păscuţ.

Mai mult, potrivit lui Păscuţ, aşa cum arată proiectul de ordin al ministrului afacerilor interne privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, poliţiştii nici nu vor avea dreptul să-şi exprime acordul sau dezacordul faţă de "privilegiul" de a face gardă la domiciliu contra sumei de 80 de bani. Astfel, în proiectul de OMAI se specifică doar că poliţistul are obligaţia să respecte planificarea nu şi dreptul de a spune "Nu" consemnării la domiciliu.

"Prin legea 284/2010, legea cadru a salarizării bugetarilor, s-a inventat un drept interesant pentru medici, dreptul de a fi plătiţi pentru garda la domiciliu, o disponibilitate a medicului de a sta acasă şi dacă e un caz care necesită intervenţia lui, să se deplaseze la spital. Ei, pentru această disponibilitate, aşteptare la domiciliu, doctorii sunt plătiţi cu 40% din preţul unei ore lucrătoare. Anul acesta s-a recunoscut acest drept şi pentru poliţişti, care, ani de zile, pentru a suplini lipsa de personal, au fost mulşi în felul ăsta, deci n-au fost liberi nici când erau liberi, şi fără plată (pe deasupra n.r.).

Acum s-a recunoscut dreptul, bineînţeles într-o manieră imperfectă, cum ne-a obişnuit Parlamentul. Astfel, dacă în textul de lege care stabileşte acest drept pentru medici s-au putut adăuga 5-6 cuvinte în care s-a expus şi formula de calcul, în textul de lege în care se recunoaşte acest drept la poliţişti, respectiv legea 115/2017, s-a uitat a se stabili formula de calcul", a explicat Emil Păscuţ, pentru Epoch Times.

Pentru a "suplini" această carenţă din lege, Ministerul de Interne a decis să dea el un act normativ în care să stabilească formula de calcul. Şi a stabilit una atât de "bună", încât poliţiştii care vor fi consemnaţi la domiciliu pentru a asigura continuitatea ar urma să primească circa ... 80 de bani/oră, infim dacă ne gândim că salariul minim pe economie e stabilit în prezent la 1450 lei, de unde rezultă un preţ mediu al orei de muncă de 8 lei, deci un preţ al orei de gardă de 3,2 lei.

"Aparatul central al ministerului, ca nişte adevăraţi escroci, au inventat o formulă prin care preţul acestei ore de muncă (la domiciliu) ar ajunge pe la 80 de bani. (...) Ori să stai ca un papiţoi acasă, să nu te duci să bei o bere, să stai în jurul casei, ... pentru 80 de bani, păi prefer să le dau eu 10 lei să mă lase în pace.

Dureros e că aşa cum au creat ei proiectul nici nu îl lasă pe bietul poliţist să îşi exprime acordul sau dezacordul!", a explicat Păscuţ.

Mai mult, acest drept, şi aşa infim, se pune în plată doar dacă există disponibilităţi băneşti, susţine liderul sindical.

"Noi le-am cerut, am trimis observaţii către minister - şi sunt obligaţi să ne invite la consultare- prin care am spus că acest ordin să fie modificat în sensul în care poliţistului să i se aducă la cunoştinţă dacă sunt fonduri, iar poliţistului să i se ceară acordul. (....) Niciun poliţist nu poate fi de acord să presteze muncă în regim de voluntariat, poliţistul nu e sclav, are şi el dreptul să presteze munca şi să primească contra-prestaţie", a concluzionat Păscuţ.

Proiectul de OMAI va fi dezbătut luni, 26 iunie, la sediul central al MAI, la cererea sindicatului Diamantul.

Redăm, în continuare, formula folosită pentru calcularea banilor de care vor beneficia poliţiştii - formulă ce rezultă, potrivit lui Păscuţ, într-o sumă de circa 80 de bani, şi, comparativ, textul de lege prin care s-a stabilit modul de calcul al orei de continuitate la domiciliu pentru medici.

Poliţişti

"Cuantumul majorării se determină prin aplicarea următoarei formule:

M = 40% x Sb/Sf x Vtlp/Vtlc în care: M = cuantumul majorării acordate lunar; Sb/Sf = cuantumul lunar al salariului de bază sau al salariului de funcţie ori, după caz, al soldei de funcţie; Vtlp = volum de timp lunar planificat; Vtlc = volumul de timp lunar calendaristic.

Medici:

Medicii care sunt nominalizaţi să asigure asistenţa medicală de urgenţă, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizaţi pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcţie de 40% din tariful orar aferent salariului de bază şi numărul de ore cât asigură garda la domiciliu.