Lider PLUS: Nici în glumă nu trebuie comparaţi cetăţenii care stau în izolare cu deţinuţii din penitenciare

(Screenshot)

Liviu Iolu, unul dintre liderii PLUS, a cerut, joi, Ministerului Justiţiei să retragă un clip mediatizat şi realizat împreună cu Administraţia Penitenciarelor, în care aparent se insinuează că statul în spatele gratiilor este similar cu statul în interiorul locuinţelor.

“Ministerul Justiţiei trebuie să retragă imediat clipul distribuit şi realizat împreună cu Administraţia Penitenciarelor în care izolarea cetăţenilor este comparată cu detenţia iar deţinuţii ne spun că aşa cum ei pot să reziste trebuie să o facem şi noi. Acest clip face o legătură de neacceptat între detenţie şi auto-izolare. Nici în glumă acest lucru nu poate fi evidenţiat de Guvern sau altă autoritate a statului”, a susţinut Liviu Iolu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, liderul PLUS le-a transmis premierului Ludovic Orban, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă, că trebuie să retragă “de îndată” clipul şi mesajul pe care îl promovează.

“Nu suntem deţinuţi de statul român, suntem cetăţeni liberi care respectăm nişte măsuri luate corect pentru a stopa, împreună, o epidemie. Orice comparaţie cu penitenciarele face, inclusiv pentru stat, mai grea conformarea cetăţenilor”, a conchis Iolu.

Remarcile dure ale liderului PLUS vin în contextul în care Ministerul Justiţiei a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj, împreună cu controversatul clip:

“STAŢI ÎN CASĂ! Împreună putem reuşi! O campanie realizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Într-un moment în care ducem o luptă comună, aceea a responsabilităţii, vă propunem mesajul celor care şi-au pierdut libertatea. Nu îi blamaţi, nu acum! Ascultaţi-le mesajul!”.

În materialul video al Ministerului Justiţiei pot fi văzuţi mai mulţi deţinuţi cum îi îndeamnă pe români să stea în casă pentru a limita răspândirea coronavirusului, transmiţând mesajul că, dacă ei pot să stea închişi în spatele gratiilor, şi cetăţenii liberi ai ţării pot sta în interiorul locuinţelor lor pentru câteva săptămâni.