Libia se afundă în haos: 50 de persoane omorâte în Benghazi şi Tripoli

Rebel libian
Rebel libian (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Cel puţin 36 de oameni au fost omorâţi în oraşul din partea de est a ţării, Benghazi, unde Forţele Speciale Libiene şi militanţi islamişti s-au ciocnit sâmbătă noapte şi duminică dimineaţă, conform surselor medicale şi de securitate.

Guvernul a declarat că peste 150 de persoane au murit, multe dintre ele fiind civili, în capitala Tripoli şi Benghazi în cele 2 săptămâni de lupte, care au forţat diplomaţi străini şi S.U.A. să plece din ţară.

În Tripoli, 23 de oameni, cu toţii muncitori egipteni, au fost omorâţi atunci când o rachetă le-a lovit locuinţa sâmbătă, în timpul luptelor dintre miliţiile rivale ce se luptă pentru principalul aeroport al oraşului, a relatat agenţia de ştiri de stat.

De la izbucnirea ciocnirilor de acum patru nopţi, 94 de persoane au murit în capitală, şi mai mult de 400 au fost rănite pe măsură ce miliţiile au schimbat focuri de rachetă şi artilerie în zona de sud a oraşului Tripoli, a spus ministrul Sănătăţii.

Alţi 55 de oameni, majoritatea civili, au fost omorâţi în Benghazi de când ciocnirile dintre forţele locale şi militanţii islamişti baricadaţi în oraş s-au intensificat pe parcursul ultimei săptămâni.

“Majoritatea victimelor sunt civili deoarece luptătorii au propriile lor spitale pe câmpul de luptă”, a relatat o sursă medicală din Benghazi pentru Reuters.

Cisterne de combustibil ce aprovizionau Tripoli au fost lovite duminică de rachete, aprinzând un foc uriaş lângă aeroportul internaţional, a declarat compania naţională a petrolului.

În ultimele două săptămâni, Libia s-a cufundat într-o violenţă de nedescris, ultima de acest gen fiind războiul din 2011 ce l-a înlăturat pe Moammer Gaddafi, guvernul central fiind neputincios în a menţine ordinea.

S.U.A., O.N.U. şi Turcia şi-au retras diplomaţii din ţara nord africană. Un convoi al ambasadei Marii Britanii a fost lovit de focuri de armă în timpul unei tentative de deturnare chiar în afara capitalei Tripoli, pe drumul său către graniţa tunisiană, dar nimeni nu a fost rănit în incident, relatează un oficial al ambasadei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe