Libia: aeroportul din Tripoli în mâna islamiştilor, ciocniri soldate cu zeci de morţi

Rebeli cu mitraliere montate pe camionete, prin Tripoli, 20 iulie 2014
Rebeli cu mitraliere montate pe camionete, prin Tripoli, 20 iulie 2014 (MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images)

De o săptămână au loc ciocniri violente la Tripoli, care s-au soldat cu peste 45 de decese. Miliţiile islamiste din oraşul de pe coastă, Misrata, luptă împotriva celor din Zintan, oraş situat în nord-vest, care controlează aeroportul internaţional de la sfârşitul revoluţiei din 2011 (în urma căreia a fost răsturnat regimul lui Gaddafi).

Numai recent ţara a reuşit să rezolve criza petrolului care a devastat economia, preluând controlul unora dintre cele mai importante terminale, ocupate timp de un an de către un grup de separatişti care cereau mai multe drepturi.

În general, de la revoluţia din 2011, Libia, şi în special partea de est a ţării, a fost scena unor confruntări între grupuri rivale şi miliţie, asasinate, atacuri variate şi răpiri, aproape zilnic, care implicau membri ai forţelor de securitate, activişti, jurnalişti, judecători, dar, de asemenea, împotriva civililor libieni şi străini.

Cu toate acestea libienii susţin în continuare că nu doresc ajutor extern. „Poporul libian este împotriva unei intervenţii străine”, se precizează într-un comunicat al Congresului General Naţional Libian, parlamentul ţării, care în următoarele zile va fi înlocuit de Camera Reprezentanţilor, relatează luni agenţia ANSAmed.

Guvernul actual ar trebui să se consulte cu Parlamentul referitor la problemele de suveranitate naţională”. Declaraţia se referă la recenta vizită a ministrului de externe, Abdul Aziz, la Consiliul de Securitate al ONU, în timpul căreia guvernul a solicitat asistenţă externă pentru a restaura stabilitatea în ţară.

„Dialogul este singura cale de a rezolva divergenţele dintre libieni”, se mai afirmă în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe