Libertatea, investigaţie incendiară. Contabilitatea Mafiei: Cum îşi trăgea Vlad Cosma bani din lucrările publice

Vlad Cosma
Vlad Cosma (Secunda TV)

În aceste zile, la Secţia de Investigare a Magistraţilor condusă de Adina Florea se petrece un fenomen necunoscut publicului: inculpaţi, martori sau denunţători îşi retrag declaraţiile din procese penale de corupţie, susţinând că au fost forţaţi de procurori să le facă. În paralel, condamnările din unele procese sunt şterse şi judecata este reluată de la zero, relatează Libertatea.

Potrivit unui amplu articol semnat Adriana Oprea, Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac, este vorba chiar despre cazurile unde se suspectează furtul banilor publici, comis de clanul Cosma şi de Sebastian Ghiţă.

Însă, arată sursa citată, aceste dosare de corupţie conţin, dincolo de denunţuri, numeroase documente bancare, plus circuitul banilor prin conturi şi bancomate.

"Dincolo de ceea ce li se impută, procurorii din DNA Ploieşti, Poliţia, Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI şi ANAF au surprins un întreg mecanism de delapidat bani de la buget. La o percheziţie, DNA a descoperit pe un stick de memorie contabilitatea paralelă a mafiei, scrisă chiar de mâna celor care extorcau firmele şi pasau banii către partid şi către clanul Cosma!

Pe 17 octombrie 2013, când au făcut o percheziţie la domiciliul unei anonime, Cecilia Stroe, cei din DNA Ploieşti nici nu au visat ce vor găsi. Un stick de memorie le-a reţinut atenţia.

Era şters. Dar în România există Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI, iar cei de acolo au descoperit, pe memory-stick-ul marca Kingston, model DT101-G2 de capacitate 4GB, o comoară. Fişiere cu şpăgi printre cântecele lui Sinatra. Printre fişiere audio cu melodiile lui Frank Sinatra şi piese Buddha Bar, Cecilia Stroe ţinea contabilitatea şpăgilor datorate de firmele care primeau contracte de la Consiliul Judeţean Prahova.

Lucrările de la spitale, drumuri, canalizare, toate erau umflate cu preţ dublu şi apoi „vămuite” după un calcul implacabil. Întâi, firmelor li se cerea 10% din valoarea contractului, sumă care mergea „către partid”.

Apoi, din valoarea rămasă se scădeau costurile reale, iar profitul se distribuia astfel: 2/3 mergeau la şeful firmei şi 1/3 se împărţea, frăţeşte, între persoanele codificate ”R” şi ”V”. ”R” şi ”V” împărţeau ”Sfânta treime” din profitul firmelor. ”R” şi ”V” împărţeau frăţeşte pentru că erau ca fraţii: procurorii susţin că ei erau Răzvan Alexe şi Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, şeful Consiliului Judeţean Prahova, locul de unde veneau banii. De unde au aflat procurorii codificările? Chiar de la ”R”, Răzvan Alexe", scriu jurnaliştii în investigaţia ce poate fi citită integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne