Liberalii vor colecta semnături pentru demiterea prin referendum a lui Igor Dodon

Partidul Liberal iniţiază procedura de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum de demitere a lui Igor Dodon. Ghimpu susţine că-şi bazează iniţiativa pe numeroasele încălcări ale Constituţiei comise de şeful statului.
Liberalii anunţă începutul colectării de semnături pentru demiterea lui Dodon 18.05.2017
Liberalii anunţă începutul colectării de semnături pentru demiterea lui Dodon 18.05.2017 (facebbok.com/profil pl)

Preşedintele Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că declanşează procedura de colectare a semnăturilor cetăţenilor pentru organizarea referendumului republican de demitere a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, motivând că acţiunile nocive ale lui Dodon sunt incompatibile cu prevederile constituţionale referitoare la rolul şefului statului, iar demiterea sa reprezintă un imperativ presant.

“Cunoaşteţi că în ianuarie PL a propus un proiect de suspendare din funcţie a lui Dodon şi un referendum. Nu avem suficiente semnături pentru ca acest proiect să fie examinat în Parlament. Alţi colegi consideră că mai e nevoie de argumente pentru demiterea Preşedintelui. Nici Igor Nikolaevici nu a devenit mai loial după avertismentul propus de noi. Dimpotrivă, continuă să încalce Constituţia şi ne impune azi să iniţiem procedura de demitere cu ajutorul cetăţenilor. Codul Electoral spune că preşedintele poate fi demis prin referendum. Astfel lansăm campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea preşedintelui actual”, a declarat Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal ar fi convins că există suficiente circumstanţe care justifică demiterea Preşedintelui RM, inclusiv încălcarea jurământului pe care l-a depus în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, prin care s-a obligat să respecte Constituţia şi legile ţării, să apere democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.

“Astfel, la data de 4 ianuarie, Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova l-a felicitat pe aşa-zisul „conducător” al Transnistriei cu „victoria în alegeri”, recunoscând prin acţiunile sale, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfăşurate în raioanele de est ale ţării. Participarea la parada militară de 9 mai în oraşul Moscova, alături de comandantul suprem al forţelor militare ruse de ocupaţie, reprezintă o altă încălcare a Legii supreme”, a adăugat liderul PL.

În opinia liberalilor, Dodon ignoră şi hotărârea Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), referitoare la limba română. Deşi Curtea a constituţionalizat recunoaşterea limbii române, şeful statului continuă, în mod ostentativ, să promoveze o limbă inventată la Kremlin.

“O altă nesocotire a jurământului de Preşedinte a fost comisă prin solicitarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, dar şi posibila amânare şi anulare a finanţării macrofinanciare, oferite de Uniunea Europeană pentru stabilizarea economică şi reformele structurale, fiind o consecinţă a intenţiilor de schimbare a sistemului electoral actual, realizată prin acţiunile orchestrate a doi actori politici, printre care şi Igor Dodon”, notează Ghimpu.

În concluzie, liberalii au reiterat că pentru acţiunile menţionate “(ne)preşedintele Dodon” urmează a fi demis cât mai curând, totodată solicitând concursul cetăţenilor de bună-credinţă pentru colectarea semnăturilor necesare organizării referendumului de demitere a “servitorului intereselor moscovite Dodon”.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban în replică, a scris pe pagina sa de Facebook că procedura care au iniţiat-o liberalii nu are nici un temei legal, iar declaraţiile lui Ghimpu cu privire la referendum denotă faptul că pe "cât e de politician pe atât e şi jurist".

Notabil este faptul că avocaţii lui Dorin Chirtoacă au contestat la Curtea Supremă de Justiţie înregistrarea grupului de iniţiativă cu privire la colectarea semnăturilor pentru referendumul „anti-Chirtoacă”, cu toate acestea la 11 mai, Judecătoria Chişinău a înmânat listele de subscripţie şi legitimaţiile membrilor grupului de iniţiativă, în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului cu privire la demisia Primarului Capitalei. Anterior, la 27 aprilie, Curtea de Apel a anulat hotărârea primei instanţe şi a admis cererea socialiştilor privind înregistrarea grupului de iniţiativă, în colectarea de semnături urmând să fie antrenate 460 de persoane.