Liberalii susţin votul prin corespondenţă şi "transparenţa totală" a cheltuirii banilor în campanie electorală

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Copreşedinţii PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, au declarat miercuri, la finele consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii susţin votul prin corespondenţă, reducerea numărului de parlamentari şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

”Susţinem votul prin corespondenţă. Trebuie să asigurăm posibilitatea eliminării votului multiplu. Susţinem alegerea primarilor în două tururi pentru reprezentativitate, legea alegerilor generale - trebuie redus numărul de parlamentari”, a declarat Vasile Blaga, citat de postul B1 TV.

Blaga a mai adăugat că noul PNL militează pentru un parlament bicameral şi un sistem de vot mixt care să nu facă posibilă creşterea numărului de parlamentari.

În ceea ce priveşte finanţarea partidelor, o altă temă a discuţiilor între preşedinte şi partide, Vasile Blaga a adăugat că, în viziunea sa, se impune a fi luate urgent două măsuri. Cele două măsuri ar viza o transparenţă totală a cheltuirii banilor în campanie electorală şi limitarea cheltuielilor dintr-o campanie electorală.

"Cheltuieli ar trebui să existe doar pentru informarea cetăţenilor, fără pixuri, stilouri şi alte bunuri”, a declarat Blaga.

La rândul său, Alina Gorghiu a precizat că unul dintre subiectele ”căruia PNL i-a dat importanţa cuvenită, dezbătut cu preşedintele" a fost cel referitor la ridicarea imunităţii politicienilor, mai exact referitor la o procedură de urgentare a aprobării cererii solicitărilor venite de la parchete.

"PNL a depus un proiect de lege care face referire la modificarea legii răspunderii ministeriale - urgentăm aceste proceduri parlamentare. Am susţinut nevoia aprobării acestui proiect, se află în comisiile de regulament. Miercuri expiră termenul. I-am spus preşedintelui că ne dorim să vedem un raport favorabil. Avem nevoie de acordul PSD, avem nevoie de o majoritate pentru a înainta raportul plenului. Este un moment decisiv în nevoia de reformare a Parlamentului, motiv pentru care cred că termenul de 3 februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Vreau să spun că acest proiect e important pentru recredibilizarea parlamentului României”, a declarat şi Alina Gorghiu.

Gorghiu a mai subliniat că respectivul proiect legislativ este cu atât mai necesar cu cât ultimul raport MCV critică Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari.

PNL a fost cel de al doilea partid sosit astăzi la consultările cu preşedintele, după PSD. Klaus Iohannis va mai avea astăzi discuţii cu reprezentanţii UDMR, ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi ai Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook