Liberalii ies la atac. "Guvernul PSD i-a îngropat pe români în datorii. Peste 100 miliarde de lei împrumutate"

Guvernele conduse de premierul Victor Ponta i-au îngropat pe români în datorii - a împrumutat România cu peste 100 miliarde de lei în doar patru ani, susţine Gheorghe Ialomiţianu.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Raportul Curţii de Conturi a României pentru anul 2014, care scoate la suprafaţă proasta gestiune şi dispreţul Guvernului PSD la adresa banului public, nu reprezintă decât o faţetă a incompetenţei şi a lipsei de proiecte care au caracterizat Guvernul Ponta, în cei patru ani cât s-a aflat la guvernare, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.

"Românii trebuie să ştie că în cei patru ani cât s-a aflat la guvernare, PSD a împrumutat România cu peste 100 miliarde lei. Astfel, datoria publică brută a urcat de la 193,2 miliarde lei la începutul anului 2012, la peste 268,68 miliarde lei în luna noiembrie 2015. Dacă mai adăugăm la această diferenţă şi angajamentele bugetare pe care le-a luat PSD şi Victor Ponta înainte de a pleca de la guvernare, adică peste 3% din PIB, rezultă o creştere a datoriei guvernamentale de peste 100 miliarde lei în numai patru ani.

Oricine ar constata o asemenea evoluţie a stocului datoriei publice ar crede că România s-a aflat, în perioada 2012-2015, într-o criză profundă, poate chiar într-o situaţie mai rea decât Grecia, şi a fost nevoită să se împrumute pentru a funcţiona. Nimic mai fals! Victor Ponta şi PSD au preluat România, în anul 2012, pe o creştere economică sustenabilă, care a devenit în anii următori una dintre cele mai importante creşteri economice din spaţiul UE", a precizat fostul ministru de Finanţe.

Potrivit lui Ialomiţianu, românii trebuie să ştie că PSD şi Victor Ponta au îndatorat România, în perioada 2012-2015, cu o sumă cel puţin egală cu împrumuturile contractate în perioada cea mai dificilă a crizei economice, 2009-2011 şi că în anul 2016, peste 10 miliarde lei merg numai în contul dobânzilor aferente datoriei publice.

"Poate cel mai grav lucru este faptul că, din cei peste 100 miliarde lei împrumutaţi, Guvernarea PSD nu a demarat nici un proiect major pentru România şi nici măcar proiectele demarate anterior nu au fost finalizate corespunzător. De aceea, anul 2015 va rămâne în istoria României drept anul "minus" kilometri de autostradă, sau anul fără nici un proiect major de investiţii", a continuat liberalul.

Dacă vom analiza cu maximă rigoare concluziile din rapoartele succesive ale Curţii de Conturi a României pentru anii 2012-2014, deputatul PNL susţine că vom constata imediat unde s-au scurs cele peste 100 de miliarde de lei pe care le-a împrumutat PSD.

"Mare parte dintre banii publici cheltuiţi ineficient au luat calea cadourilor electorale, distribuite generos de către guvernanţii PSD către administraţiile conduse de primarii din propriul partid, fie din bugetele ministerelor, prin ordin de ministru, fie direct, de către Victor Ponta, din fondul de rezervă al Guvernului, prin hotărâri de guvern.

Din păcate, banii au fost folosiţi doar în scopuri electorale, doar pentru partid, doar pentru PSD, iar românii şi copiii lor vor trebui să plătească datoriile făcute de Victor Ponta şi guvernarea PSD", a mai precizat Ialomiţianu.