Leonard Orban: Restricţiile bugetare creează probleme în asigurarea plăţilor interne către beneficiari

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (Epoch Times România)

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat luni, după întrevederea cu delegaţia FMI şi CE, că restricţiile bugetare creează probleme în asigurarea plăţilor interne căte beneficiari.

”Sunt probleme dificile şi nu vreau să vă ascund că restricţiile bugetare ne fac probleme în ceea ce priveşte asigurarea plăţilor interne spre beneficiari. Trebuie să identificăm diferite soluţii, în special pentru programele operaţionale la care plăţile nu se vor relua până la finalul acestui an şi la care există un risc de suspendare”, a declarat Leonard Orban.

Discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene au vizat paşii necesari pentru evitarea suspendării fondurilor.

”Ne propunem ca în scurt timp să modificăm Ordonanţa de Urgenţă nr. 30 care să permită acordarea unor competenţe sporite UCEVAP-ului, structura din cadrul Ministerul Finanţelor Publice care se ocupă cu controlul ex-ante în domeniul achiziţiilor publice. Mai avem nişte măsuri specifice de la program la program, care - sper eu - că ne vor permite măcar pentru două programe să se reia plăţile până la finalul acestei luni”, a precizat ministrul, care consideră că Programul Operaţional Regional are cele mai mari şanse de a fi reluat curând. ”Dacă rezultatele auditului pentru POSDRU vor fi pozitive şi pentru acest program plăţile se pot relua în luna decembrie”, a mai adăugat Orban.

”Mai avem speranţe pentru Programul Operaţional de Transport, Programul de Mediu, ştiţi foarte bine că nu s-a trimis scrisoare de pre-suspendare şi probabil vom relua în cursul acestei luni plăţile. Cea mai dificilă situaţie este pentru Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, unde probabil de-abia la anul viitor putem să finalizăm măsurile necesare astfel încât să fie reluate plăţile”, a spus Leonard Orban.

”Rata de absorbţie de aproximativ 10% a rămas neschimbată din 1 iulie anul acesta când s-au întrerupt plăţile pentru cele 5 programe operaţionale cu cele mai mari sume implicate. Între timp au fost pregătite cereri de rambursare şi, în măsura în care vor fi reluate plăţile, aceste cereri de rambursare vor putea să fie transmise Comisiei Europene. Eu mă aştept ca în această situaţie rata de absorbţie să ajungă la un minim 15% până la sfârşitul acestui an”, a mai declarat Orban.

Comisia Europeană a anunţat luna trecută presuspendarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi presuspendarea parţială a Programului Operaţional Regional (POR) unde o singură axă a scăpat de presuspendare, şi a Programului Operaţional Sectorial Transport, unde sunt vizate 2 din cele 4 axe.

Decizia Comisiei Europene se bazează pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de joi a Comisiei Europene.

Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %.

România nu a mai trimis de la 1 iulie cereri de rambursare pe patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie