Leonard Orban: Nu vom accepta sub nicio formă o legătură între rata de absorbţie şi alocările pe 2014-2020

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (Epoch Times România)

Leonard Orban, inistrul MAEur, a declarat joi că România nu va accepta sub nicio formă o eventuală legătură între rata de absorbţie pe actualul buget şi alocarea pe perioada 2014-2020.

”Există un element pe care noi suntem hotărâţi să nu-l acceptăm sub nicio formă, cel legat de o eventuală legătură între rata de absorbţie pe perioada actuală de progranare, 2007-2013, şi alocările viitoare, pe perioada 2014-2020”, a afirmat Leonard Orban, la conferinţa ”România în negocierile privind bugetul UE (2014-2020), organizată de Centrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşi.

”Există presiuni să se introducă o asemenea legătură, există presiuni făcute de anumite state membre în această direcţie.
Pentru noi este inacceptabil, din diferite motive. În primul rând că rata de absorbţie este un indicator dinamic şi el se modifică de la lună la lună şi de la an la an. De asemenea, pare absolut ilogic să fii penalizat de mai multe ori. Odată te penalizezi tu singur pentu că n-ai fost capabil să creezi sistemul menit să gestioneze eficient fondurile europene, dar pe de altă parte, pentru că pe o anumită perioadă n-ai fost capabil să întreprinzi aceste acţiuni, să fii penalizat pe o perioadă care se întinde undeva pe mulţi ani de acum înainte”, a subliniat ministrul afacerilor europene.

În opinia sa, ar fi ”total contra logicii în care funcţionează bugetul UE”. ”Până la urmă e vorba de a sprijini statele membre mai puţin dezvoltate, statele membre care se chinuie să mai reducă din disparităţile existente în UE. Şi până la urmă asta sfidează logica unui buget european”, a mai spus Leonard Orban.

România are una dintre cele mai scăzute rate de absorbţie a fondurilor europene. În luna octombrie, rata a ajuns la 9,97%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne