Leonard Cohen s-a stins din viaţă la 82 de ani (Video)

Îndrăgit cântăreţ, poet şi romancier, idol a numeroase generaţii, Leonard Cohen şi-a încheiat socotelile cu viaţa la nici o lună după ce declara că "vrea să trăiască veşnic".
Leonard Cohen
Leonard Cohen (Facebook)

Legendarul muzician canadian Leonard Cohen s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani. Cauza morţii îndrăgitului muzician nu a fost încă făcută publică.

"Cu profundă tristeţe vă informăm de decesul poetului, compozitorului şi artistului legendar Leonard Cohen", a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Apreciat cântăreţ, poet apreciat şi romancier, Cohen a sărbătorit, pe 21 septembrie, împlinirea a 82 de ani, anunţând lansarea unui nou album în care explorează relaţia metafizică a omului cu Dumnezeu şi cu moartea. Puţin mai târziu, la mijlocul lui octombrie, Cohen declara, într-un interviu acordat The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară.

''Am terminat unele lucruri. Nu ştiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă... Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta şi mă lasă repede şi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulţumesc lui Dumnezeu — n.r.) s-au aşezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător'', a menţionat Cohen. Însă, ''marea schimbare este proximitatea faţă de moarte'', după cum a explicat artistul. ''Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început.''

Tot în octombrie, Cohen lansa albumul You want it Darker, în care îşi pune întrebări despre natura omului şi a lui Dumnezeu omnipotent şi revenea asupra declaraţiilor făcute anterior către The New Yorker.

"Am spus recent că sunt pregătit să mor. Cred că am exagerat. Întotdeauna am dramatizat în ceea ce mă priveşte. Intenţionez să trăiesc veşnic.", a declarat Cohen, citat de The Guardian, în faţa publicului venit la o audiţie a celui de al 14-lea album.

Născut pe 21 septembrie la Montreal, Cohen este autorul unui număr impresionant de volume de versuri apreciate atât de public, cât şi de critică precum şi al unor hit-uri ce au făcut din el idolul a mai multe generaţii.

Primul album al lui Cohen a fost Songs of Leonard Cohen (1967) urmat de Songs from a Room (1969) şi de Songs of Love and Hate (1971). În 1977, în colaborare cu Pyhil Spector a lansat Death of a Ladies' Man iar în 1979 Cohen lansa Recent Songs, în care stilul său tradiţional căpăta accente de jaz şi influenţe orientale şi meditaraneene. Au urmat "Hallelujah" şi Various Positions în 1984. I'm Your Man în 1988 şi The Future, în 1992.

În 2001, Cohen a revenit în atenţia publicului cu Ten New Songs, urmat de Dear Heather în 2004. Opt ani mai târziu, Cohen şi-a bucurat fanii cu Old Ideas (2012), în 2014 a lansat Popular Problems în timp ce ultimul său album, You Want It Darker a fost lansat cu trei săptămâni înainte ca autorul să moară.