Legumele şi fructele ne fac mai optimişti

.
. (Joern Pollex / Getty Images)

Dacă rudele şi prietenii vă tot acuză de insuficienţă de optimism, încercaţi să consumaţi mai multe legume sau fructe şi buna dispoziţie nu se va lăsa mult aşteptată. Potrivit ultimelor cercetări, persoanele care consumă cantităţi importante de fructe şi legume au, în general, viziuni mult mai optimiste pentru viitor. Oamenii de ştiinţă leagă acest lucru de acţiunea carotenoizilor antioxidanţi asupra organismului uman.

Studiile anterioare au demonstrat că un nivel ridicat de antioxidanţi în corp constituie un indicator determinant al sănătăţii noastre. După cum se ştie, antioxidanţii ajută organismul uman să reziste împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, ceea ce permite păstrarea integrităţii celulelor şi prevenirea îmbătrânirii şi a bolilor.

Unul dintre antioxidanţii vitali este renumitul carotenoid beta-caroten. Acest pigment se conţine în concentraţii sporite în fructe şi legume. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au analizat, în cazul a circa o mie de bărbaţi şi femei, nivelurile a nouă antioxidanţi în sânge, inclusiv a beta-carotenului şi vitaminei E.

Participanţii la studiu au completat diverse chestionare cu informaţii privind perspectivele şi viziunile personale asupra anumitor lucruri şi li s-au colectat mai multe probe de sânge pentru analize. S-a constatat, că persoanele, care consumă mai mult de două porţii de fructe şi legume pe zi, sunt sensibil mai optimiste. Respectiv, reprezentanţii optimişti ai studiului au avut un nivel de carotenoizi în sânge cu 13% mai mare, comparativ semenii lor indispuşi.

Deocamdată, savanţilor le este greu să stabilească care este cauza şi care este efectul în situaţia creată: persoanele optimiste mănâncă mai multe fructe şi legume, pe motiv că optează adesea pentru un mod sănătos de viaţă sau sunt în joc efectele directe ale carotenoizilor? Oamenii de ştiinţă înaintează ipoteza generală potrivit căreia antioxidanţii pot acţiona în calitate de factor de reducere al nivelului de stres. Totuşi, celelalte subtilităţi biochimice ale influenţei carotenoizilor asupra stării de spirit a omului rămân a fi un mister pentru comunitatea cercetătorilor din întreaga lume.