Legumele contribuie la reducerea riscului de cancer mamar

Legumele crucifere (varza, broccoli) pot reduce riscul pentru cancer la san.
Legumele crucifere (varza, broccoli) pot reduce riscul pentru cancer la san. (Louise Valentine / The Epoch Times)

NEW YORK - Legumele din familia "Cruciferae” pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de sân, în special în cazul femeilor care prezintă o anumită variantă a unei gene care pare a avea legătură cu boala, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că dintre peste 6.000 de femei din China, cele cu cel mai mare consum de varză chineză şi napi albi au prezentat un risc mai scăzut de dezvoltare a cancerului mamar în perioada post-menopauză decât cele cu cel mai mic consum.

Descoperirile, prezentate în "American Journal of Clinical Nutrition”, se adaugă dovezilor potrivit cărora anumite componente ale legumelor din familia "Cruciferae” pot ajuta la prevenirea cancerului.

Varza chineză şi napii albi sunt două legume din familia "Cruciferae” care se găsesc frecvent în dieta chineză; în dietele occidentale, cele mai des întâlnite legume din familia "Cruciferae” includ broccoli, conopida şi varza roşie. Legumele conţin anumiţi compuşi pe care corpul îi transformă în substanţe numite izotiocianati, despre care se crede că ar avea efecte anti-cancerigene.

În studiul de faţă, consumul mare de varză chineză şi napi albi a condus la reducerea moderată a riscului de cancer mamar. Dar beneficiul aparent a fost mai mare printre femeile care prezentau două copii ale unei anumite variante a genei denumite GSTP1.

Dintre aceste femei, cele cu cel mai mare consum de legume din familia "Cruciferae” au prezentat un risc diminuat cu aproape 50% de cancer mamar decât cele cu cel mai mic consum, conform cercetătorilor, conduşi de Dr. Sang-Ah Lee de la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

GSTP1 este o enzima care contribuie la detoxifierea organismului de substanţele despre care se crede că ar conduce la apariţia cancerului. Unele studii au sugerat că prezentarea unei anumite forme a genei - varianta Val -poate mări riscul de producere a cancerului mamar.

Studiul de faţă a descoperit că femeile care aveau două copii ale variantei Val chiar prezentau un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar în perioada pre-menopauză decât femeile care prezentau alte variante ale genei GSTP1.

Dar acest risc s-a redus substanţial la femeile care mâncau legume din familia "Cruciferae”.

"Am interpretat cu precauţie această dietă drept un factor care poate reduce impactul susceptibilităţii genetice la riscul global de cancer mamar," a declarat Dr. Jay Fowke, unui dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu.

Conform descoperirilor lui Fowke şi ale colegilor săi, este posibil ca persoanele care prezintă două variante Val ale genei GSTP1 să excreteze izotiocianatii benefici mai rapid, iar consumul mai multor legume din familia "Cruciferae” să ajute la contracararea acestui efect.

Ei concluzionează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine modul în care legumele crucifere ar putea modifica riscul pentru cancer la sân.

Sursa: American Journal of Clinical Nutrition, March 2008