Legiuitori americani: Rusia încearcă “să influenţeze alegerile din SUA” prin atacuri cibernetice

Legiuitori democraţi de rang înalt au acuzat Rusia că încearcă să influenţeze alegerile din SUA prin atacuri cibernetice. Cei doi membri ai comitetelor de informaţii din Camera Reprezentanţilor şi Senat au cerut preşedintelui rus să pună capăt atacurilor.
(Captură Foto)

Doi legiuitori democraţi din comitetele de informaţii ale Camerei Reprezentanţilor şi Senatului SUA au declarat, joi, că Rusia se află în spatele unei serii de atacuri cibernetice folosite pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 8 noiembrie.

“Pe baza informaţiilor pe care le-am primit, am concluzionat că agenţiile de spionaj ruseşti depun eforturi serioase şi hotărâte pentru a influenţa alegerile din SUA”, au scris într-o declaraţie comună senatorul Dianne Feinstein şi reprezentantul Adam Schiff.

“Aceste eforturi urmăresc, cel puţin, să răspândească îndoieli în privinţa securităţii alegerilor noastre şi ar putea foarte bine să intenţioneze să influenţeze rezultatele alegerilor. Nu vedem niciun alt raţionament pentru comportamentul ruşilor”.

Cei doi politicieni din California, fiind membri ai comitetelor de informaţii, au primit recent o serie de informaţii secrete. Pe baza acestora, legiuitorii consideră că atacurile cibernetice “ar putea să provină doar de la niveluri foarte înalte ale guvernului rus”.

În plus, în declaraţia comună, i se cere preşedintelui rus Vladimir Putin “să ordone imediat încetarea acestei activităţi”.

“Americanii nu vor accepta ca vreun guvern străin să încerce să ne influenţeze alegerile”, au mai declarat cei doi.

Hackuirea democraţilor

Oficialii americani încă investighează atacurile cibernetice care au dus la publicarea a numeroase emailuri ale Comitetului Naţional Democratic (CND). În plus, sistemele de date electorale din două state americane au fost, de asemenea, compromise.

Administraţia SUA încă nu a învinuit oficial Rusia pentru hăckuirea emailurilor democraţilor. Totuşi, oficiali din Administraţia preşedintelui Barack Obama au concluzionat că Rusia sau aliaţii săi au fost responsabili pentru acel atac cibernetic.

Candidatul prezidenţial republican Donald Trump a fost criticat de ambele tabare pentru că l-a lăudat pe preşedintelui rus.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a încurajat, de asemenea, Rusia să atace reţeaua de calculatoare a rivalei sale politice, democrata Hillary Clinton. Ulterior, republicanul miliardar a declarat că afirmaţiile sale au fost făcute în glumă.

Experţii în securitatea cibernetică sunt îngrijoraţi că hackerii vor mai ataca din nou în lunile următoare, lucru care ar putea afecta integritatea alegerilor.

În ceea ce priveşte rezultatele alegerilor, consilierul lui Obama pentru securitate internă a declarat, la începutul acestei luni, că un atac cibernetic asupra sistemelor de votare din SUA va fi dificil şi că probabil nu va influenţa rezultatele alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe