Legile Justiţiei. Forumul Judecătorilor îl somează pe Ciorbea să intervină

Forumul Judecătorilor îi cere lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR în legătură cu legea organizării Judiciare, promulgată de preşedintele Iohannis, după epuizarea tuturor căilor de atac în privinţa modificărilor aduse acesteia de PSD-ALDE.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România i-a solicitat duminică Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, ”sesizarea imediată” a Curţii Constituţionale cu privire la modificările aduse uneia dintre cele trei legi ale Justiţiei, mai exact legii 304/2004 privind organizarea Judiciară pe motiv că, aşa cum reiese şi din opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, aceasta afectează independenţa justiţiei şi pune în pericol însuşi parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei.

"Dată fiind promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial al României a acestei legi, precum şi iminenta sa intrare în vigoare, la trei zile de la publicare, şi deoarece unele dintre măsurile legislative cuprinse sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneţia sau GRECO şi pun în pericol însuşi parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a adresat Avocatului Poporului, dl. Victor Ciorbea, o cererea pentru sesizarea imediată a Curţii Constituţionale, în acord cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) şi art. 146 lit. a) şi d) din Constituţie.

Avocatul Poporului are atribuţia expresă de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la legi şi ordonanţe, iar aceasta nu este limitată la protecţia drepturilor omului, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, prin urmare şi a angajamentelor internaţionale luate în acest sens de Statul român (a se vedea Avizul nr. 685 din 17 decembrie 2012, CDL-AD(2012)026, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept – Comisia de la Veneţia).

Prin Avizul nr.934 din 13 iulie 2018, CDL-PI(2018)007, Comisia de la Veneţia a sugerat României “să reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire/revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”; să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”; “eliminarea restrângerilor propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”; suplimentarea prevederilor privitoare la răspunderea materială a magistraţilor, prin declararea explicită a faptului că, în absenţa relei credinţe şi/sau a gravei neglijenţe, magistraţii nu pot răspunde pentru o soluţie care ar putea fi contestată; abandonarea amendamentelor privind pensionarea timpurie a magistraţilor sau amânarea până când va exista certitudinea că nu va exista niciun impact negativ asupra funcţionării sistemului; reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor (ca alternativă, s-a propus folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente).", se arată în documentul adresat de Forumul Judecătorilor lui Victor Ciorbea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne