Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia s-a stins din viaţă la 89 de ani

Maia Plisetkaia.
Maia Plisetkaia. (Captură Foto)

Maia Pliseţkaia, o stea a baletului rusesc la Teatrul Bolshoi, care a înfruntat opresiunea stalinistă pentru a-şi redefini arta şi care a ajuns cea mai mare balerină a generaţiei sale, a murit în Germania la vârstă de 89 de ani, conform Moscow Times.

Pliseţkaia a murit în urma unui atac de cord în München, a raportat sâmbătă seara mass media rusă, citându-l pe directorul Teatrului Bolshoi Vladimir Urin. Moartea ei “a fost o pierdere uriaşă nu numai pentru cultura rusă ci şi pentru întreaga lume a baletului”, a declarat Urin agenţiei de ştiri RIA.

Celebra balerină a trăit în München începând din 1991, când s-a mutat acolo cu soţul ei, compozitorul Rodion Şcedrin, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În timpul unei cariere ce s-a întins pe durata a şase decenii, Plisetkaia şi-a construit un renume internaţional pentru stilul său înflăcărat şi emoţional care a contrastat cu prestaţiile mai reţinute aşteptate în mod tradiţional din partea balerinelor.

În timpul lui Iosif Stalin, membrii familiei sale au fost etichetaţi “duşmani ai poporului”, iar în 1938 tatăl său a devenit victima uneia dintre cele mai sângeroase campanii de epurare desfăşurate de regimul comunist sovietic. În acelaşi timp, mama ei a fost condamnată la câţiva ani într-un lagăr de muncă forţată.

Pliseţkaia s-a născut la Moscova în 1925, petrecând o parte a copilăriei sale pe insula Spitsbergen, într-o colonie rusească de minerit condusă de tatăl ei, care era inginer.

Balerina pare să fi moştenit talentele sale artistice din familie. Mama sa, Rachel Messerer-Pliseţskaia, a fost o stea a filmului mut, în timp ce o mătuşă şi un unchi au dansat la Teatrul Bolshoi.

Temându-se că ar putea fugi în Occident, autorităţile sovietice i-au interzis Maiei Pliseţkaia să călătorească în străinătate până în 1959, când Nikita Hruşciov a ridicat interdicţia de călătorie datorită popularităţii sale tot mai mari, susţine Moscow Times.

Hruşciov, care i-a reabilitat pe părinţii balerinei, alături de alte câteva mii de victime ale regimului stalinist, a descris-o ca fiind “nu doar cea mai mare balerină a Uniunii Sovietice, ci şi a lumii”.

Pliseţkaia a făcut un turneu în 1959 cu Teatrul Bolshoi în Statele Unite şi Canada, interpretând rolul lui Odette-Odile din capodopera Lacul Lebedelor a renumitului Ceaikovski. Ulterior, Pliseţkaia a declarat că s-a pregătit pentru acel rol studiind mişcările lebedelor în parc.

Balerina a rămas la Teatrul Bolshoi până la retragerea sa în 1990, lucrând ca regizor şi balerină.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură