Legea recunoştinţei scoasă de la sertar. Deputată PSD: Este o iniţiativă corectă!

Vot în plenul Camerei Deputaţilor
Vot în plenul Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Retrasă după ce a stârnit valuri de comentarii negative, legea recunoştinţei revine în atenţia PSD sau, cel puţin, a deputatei PDS de Bacău Elena Hărătău, care nu pare deloc dispusă să renunţe la proiect. Potrivit deputatei, controversatul proiect de act normativ care-i va obliga pe copiii majori să-şi întreţină vârstnici în dificultate (riscând închisoare în caz contrar) este unul ce "va rezolva problemele sociale şi materiale ale părinţilor şi bunicilor noştri".

"Proiectul Legii recunoştinţei între generaţii reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce.

Practic, această lege aduce într-un cadru instituţional şi legal o realitate indiscutabilă, respectiv aceea potrivit căreia copiii şi nepoţii au, în anumite cazuri de strictă necesitate, obligaţii faţă de părinţi şi bunici, aşa cum şi părinţii şi bunicii au obligaţii faţă de copii şi nepoţi.

Astfel, propunerea legislativă stipulează că părinţii au dreptul la o existenţă demnă, prin satisfacerea nevoilor de bază, de hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, asistenţă sociala, şi, de asemenea, părinţii au dreptul la respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie său restricţie", se arată într-un comunicat, citat de Ziare.com, pe care Hărătău a ţinut să îl transmită presei.

Deputata mai susţine că se legiferează această îndatorire, printre altele, "deoarece este evident că copiii majori au grijă de părinţii inapţi de muncă, respectiv de întreţinerea acestora, acest fapt fiind o tradiţie în ţara noastră" şi transmite că în opinia sa, comentariile apărute în spaţiul public sunt lipsite de un temei fundamentat.

"În concluzie, consider că este o iniţiativă legislativă corectă, existentă în realitate dar nepusă până acum într-un cadru legal, care, în cazul în care va fi adoptată, va rezolva multe dintre problemele sociale şi materiale ale părinţilor şi bunicilor noştri", conchide documentul.

Reamintim că la începutul lunii iulie, circa 70 de parlamentari PSD au depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care voiau să oblige, chiar sub sancţiunea închisorii, copiii capabili de muncă să plătească lunar propriilor părinţi şi bunici o pensie de susţinere de până la o cincime din venitul lor lunar.

În caz contrar, "contravenienţii" ar fi fost pedepsiţi cu închisoare de până la 3 ani sau amendă. Iniţiativa, ce fusese depusă la Senat, purta numele de "Legea recunoştinţei între generaţii".

La vederea valului de reacţii negative, premierul Dăncilă s-a delimitat de „Legea recunoştinţei" iar ulterior proiectul a fost retras din circuit.