Legea privind diminuarea risipei alimentare, promulgată de Iohannis

Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi de acum înainte obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, potrivit unei legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.
Supermarket
Supermarket (Epoch Times România)

Legea privind diminuarea risipei alimentare, adoptată în luna octombrie de Parlament, a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

"Prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare", se arată în respectiva legea.

Potrivit actului normativ, aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deşeurilor alimentare, sunt:

1. măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;

2. măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare;

3. măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare.

Potrivit legii, direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Asociaţiile, fundaţiile şi întreprinderile sociale care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.

Încălcarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne