Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, pe agenda Senatului

Senatorii vor dezbate şi vota marţi legea prin care aleşii locali ar urma sa primească pensii de până la 6500 de lei.
Sedinţă în plenul Senatului României. 28.01.2913
Sedinţă în plenul Senatului României. 28.01.2913 (Epoch Times România)

Plenul Senatului va dezbate marţi controversata lege a pensiilor speciale pentru aleşii locali, lege care, reamintim, a fost găsită neconstituţională de CCR.

Respinsă în urmă cu două săptămâni în Camera Deputaţilor, întrucât nu a întrunit numărul suficient de voturi, legea va fi dezbătută marţi în plenul Senatului - for decizional pe acest proiect legislativ - după ce a primit raport de adoptare cu amendamente la Comisia de constituţionalitate, preşedintele Comisiei anunţând că textul este identic cu cel adoptat la comisiile din Camera Deputaţilor, relatează Mediafax.

Potrivit amendamentelor aprobate, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local, însă există şi posibilitatea ca Ministerul Dezvoltării să elaboreze norme, e explicat preşedintele comisiei de constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu.

Reamintim că în 19 ianuarie a.c. Curtea Constituţională, sesizată de Guvern, a constatat că legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

De legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar urma să beneficieze circa 16.000 de persoane. În baza actului normativ, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1000 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

Fără să se lase descurajaţi de decizia CCR şi de faptul că Guvernul a contestat iniţiativa, pe motiv că nu sunt bani la buget, aleşii ţării au refăcut proiectul şi l-au reintrodus în circuit.