Legea naturii: un lup arab atacă o capră de munte (video)

Scena a fost surprinsă de un paznic, în rezervaţia Ein Gedi, în apropiere de Marea Moartă.

Un lup arab vânează o capră de munte
Un lup arab vânează o capră de munte (Print screen YouTube)

Viaţa animalelor sălbatice în unele cazuri prezintă scene sinistre. Este cazul celei înregistrate în rezervaţia Ein Gedi, în apropiere de Marea Moartă, Israel, pe 19 iunie a.c., prezentată în videoclipul de mai sus, în care se vede cum un lup arab vânează o capră de munte tânără.

Capra de munte se deplasa cu viteză mare, dar lupul arab nu i-a dat niciun pic de răgaz. A urmărit-o, fără să o slăbească din ochi nicio clipă, la numai câţiva metri distanţă. Într-o încercare disperată de a scăpa de lup, capra a alunecat pe panta muntelui. Este destul de posibil să se fi rănit, dar a reuşit să-şi menţină stabilitatea. În ciuda încercărilor sale de a scăpa, în cele din urmă, lupul s-a lansat şi a prins-o. Scene din natura sălbatică pe care le vedem oricum din ce în ce mai rar.

Caprele de munte sunt excelente căţărătoare, şi trăiesc în zone cu teren abrupt, accidentat, la altitudini de până la 3.200 m, dar problema pentru această specie este că şi lupul arab (Canis lupus arabs) are aceleaşi caracteristici.

Lupul arab este o subspecie de lup proprie Orientului Mijlociu, de dimensiuni mici şi culoare gri deschis. În trecut popula diferite zone de-a lungul Peninsulei Arabice, dar în prezent trăieşte numai în zone mici din sudul Israelului, sudul şi vestul Irakului, Oman, Yemen, Iordania, Arabia Saudită şi, probabil, în unele părţi din sudul peninsulei Sinai din Egipt.


Lupul arab (Canis lupus arabs)
Lupul arab (Canis lupus arabs)

Acest animal se hrăneşte cu ungulate mici, rozătoare, iepuri de câmp şi chiar hoituri. Se hrănesc, de asemenea, cu animale mici, cum ar fi oile sau caprele. Datorită acestui fapt, specia a fost atacată permanent de agricultorii din zonă, chiar şi prin otrăvire, ameninţându-i existenţa.

În Israel a fost estimată o populaţie totală de aproximativ 150 de exemplare de lupi arabi.