Legea Ionuţ continuă să ucidă. Eutanasieri inutile la Târgovişte

Câini fără stăpân
Câini fără stăpân (Facebook)

În Târgovişte, oraş în care hingherii lucrează 24 de ore din 24, primăria a ales metoda extremă, cea mai agresivă pentru a scăpa de câini, acuză Asociaţia de Protecţie a Animalelor Sufleţel (APAS) din Târgovişte, denunţând programul de parteneriat cu Adăpostul Public de câini din localitate.

"Ne exprimăm indignarea că Primăria Târgovişte a ales metoda extremă, cea mai agresivă, eutanasia în locul sterilizării masive şi nu a dat o şansă unui program de parteneriat", scriu reprezentanţii APAS, la două zile după ce 60 de câini au fost ucişi la adăpost.

Potrivit unei serii de articole publicate de incomod-media.ro, vineri, în perioada de vizită, adăpostul Primăriei Târgovişte a fost închis cu lacăte şi nu s-a permis nici măcar accesul Poliţiei. În acest timp, înăuntru se omorau câini.

Preşedinta APAS, Cristina Păun, crede că au fost omorâţi şi câini care nu depăşiseră perioada prevăzută de lege pentru a fi ţinuţi în adăpost şi că moartea câinilor a fost una violentă, având în vedere că zgomotul se auzea până la poartă. Mai mult, podeaua adăpostului ar fi fost umplută de sânge, spălată apoi cu furtunul, după cum se vedea de la poartă, mai scrie publicaţia citată.

Potrivit informaţiilor culese de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare care au ajuns, într-un final, la faţa locului, au fost eutanasiaţi 60 de câini şi se pare că eutanasierile vor continua, atâta vreme cât legea nu le interzice.

APAS prelua lunar, conform unui protocol încheiat cu primăria, 50 de câini de la adăpostul public. Organizaţia, care a salvat în jur de 600 de câini în adăpostul privat pe care-l întreţine şi s-a ocupat de adopţia altor câteva sute, deplânge modul în care primăria a decis să se "ocupe" de problema câinilor, alegând să-i ucidă în loc să recurgă la sterilizări şi adopţie, şi denunţă protocolul încheiat cu municipalitatea.

Reamintim că de la adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor vagabonzi, cunoscută îndeobşte ca Legea Ionuţ, asociaţiile de protecţie a animalelor şi iubitorii de animale, în genere, acuză uciderea inutilă şi adesea, în chinuri groaznice a unor câini în adăposturile primăriilor. De asemenea, activiştii acuză de rele tratamente aplicate animalelor, ţinute adesea în condiţii insalubre, bătute şi înfometate până când ajung piele şi os, sau se mănâncă între ele.

Cazuri precum cel al adăpostului din Baia Mare unde câinii se mănâncă între ei, rele tratamente aplicate câinilor din Năvodari, unde un angajat a fost filmat în timp ce bătea animalele cu sălbăticie, eutanasierile brutale de la Suceava şi multe alte asemenea cazuri au făcut înconjurul unei lumi întregi.

De altfel, cu ocazia vizitei sale în Austria, preşedintele Iohannis a fost întâmpinat de activişti, de manifestanţi deghizaţi în câini la Festivalul de la Salzburg. Având steaguri ale României pătate cu vopsea roşie şi purtând pe faţă măşti înfăţişând figuri canine şi chipul morţii, tinerii au afişat pancarte prin care se cerea stoparea eutanasierii câinilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.