"Legea graţierii mascate", undă verde de la CCR. Sesizarea PNL-USR, respinsă

Nu demult, USR şi PNL au atacat la Curtea Constituţională aşa-numita "lege a graţierii mascate" promovată de coaliţia PSD-ALDE, însă instituţia condusă de Valer Dorneanu le-a respins contestaţia.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Proiectul de modificare a Legii executării pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, act normativ care, potrivit Opoziţiei, reduce toate pedepsele la o treime şi reprezintă, în fapt, o graţiere mascată, a primit undă verde de la Curtea Constituţională, care a respins sesizarea depusă de 51 de deputaţi PNL şi USR în acest sens.

Principalul motiv invocat de juriştii USR în sesizarea de neconstituţionalitate este încălcarea principiului bicameralismului. Concret, USR acuză că legea a fost modificată fundamental la Camera Deputaţilor, printr-o serie de 43 de amendamente, care nu au fost dezbătute deloc în Senat.

Juriştii USR au mai invocat în sesizarea la Curtea Constituţională şi încălcarea principiului securităţii juridice, arătând că definirea condiţiilor necorespunzătoare din închisori este neclară.

Astfel, în două alineate distincte, definiţiile sunt diferite şi contradictorii. Mai mult, standardele impuse prin una dintre cele două definiţii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudenţa CEDO. De exemplu, simpla existenţă a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că, pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare, atrage atenţia USR.

În sesizare, a mai fost invocată şi încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, având în vedere că una dintre dispoziţiile din proiectul de lege creează premisele unei discriminări între deţinuţi pe bază de avere. Concret, proiectul instituie posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos, susţin juriştii USR.

USR mai reaminteşte că prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. Perioada de şase zile este mult prea mare, consideră USR, care a susţinut ca variantă beneficiul de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii.

Nu în ultimul rând, USR consideră că este excesivă creşterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

USR consideră că actuala putere se foloseşte în cel mai pervers mod de situaţia disperată a unora dintre deţinuţii din închisorile româneşti, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO, cu unicul scop de a salva din puşcării membrii de partid şi clientela politică. De fapt, majoritatea proiectelor care se bucură de atenţia nedisimulată a parlamentarilor PSD şi ALDE au ca obiect fie o graţiere, fie o amnistie, unele mascate tehnic, iar altele promovate în dispreţul românilor. Problemele reale ale României aşteaptă la coadă”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

Rezolvarea situaţiei din penitenciare este necesară, dar în mod principial şi echitabil, cu respectarea drepturilor omului. Pedeapsa dispusă pentru cei care au încălcat legea trebuie să fie lipsirea acestora de libertate, aceasta fiind suficientă, consideră USR.