Legea Defăimării. ActiveWatch: Liviu Dragnea vrea să reintroducă cenzura politică

Denunţarea către instituţii europene a corupţiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucureşti nu înseamnă defăimarea, ci apărarea ţării, subliniază ActiveWatch, cerându-i lui Dragnea să renunţe la proiectul legii defăimării.
Mircea Toma, Preşedintele ActiveWatch
Mircea Toma, Preşedintele ActiveWatch (Eugen Horoiu/Epoch TImes)

ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia liderului PSD, Liviu Dragnea, de a adopta o aşa-zisă lege a defăimării. În opinia reprezentanţilor organizaţiei, acest lucru ar echivala cu a reintroduce cenzura politică în România. În consecinţă, ActiveWatch cere partidului de guvernământ şi lui Liviu Dragnea să revină asupra acestor declaraţii şi să îşi anunţe public sprijinul pentru dreptul la libera exprimare.

De asemenea, organizaţia anunţă că va sesiza toate ambasadele ţărilor europene, reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi alte instituţii europene relevante cu privire la intenţiile liderului PSD.

Redăm comunicatul remis de ActiveWatch pe tema intenţiei lui Dragnea de a promova o lege a defăimării:

"ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România.

În deschiderea discursului său la Congresul PSD* din data de 11 martie 2018 şi, ulterior, la un post de televiziune**, Liviu Dragnea şi-a anunţat intenţia de a iniţia un proiect legislativ pentru a-i sancţiona “pe cei care mint, defăimează propria ţară”. Exemplele de “defăimare” propuse de liderul PSD permit identificarea naturii situaţiilor care au motivat această iniţiativă: “Defăimarea propriei ţări prin minciună e o faptă gravă, care expune România la riscul unor sancţiuni, al unor întârzieri şi al pierderii unor avantaje”.

ActiveWatch consideră că denunţarea către instituţii europene a corupţiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucureşti nu înseamnă defăimarea, ci apărarea ţării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituţiei, care stipulează simplu şi clar că “cenzura de orice fel este interzisă”.

Justiţia europeană protejează în mod expres dreptul cetăţeanului de a-şi critica guvernanţii. Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a arătat în mai multe decizii ale sale că defăimarea ţării şi a naţiunii nu încalcă valorile protejate de Articolul 10, paragraful 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pentru care o restrângere a dreptului la libera exprimare ar fi necesară într-o societate democratică. Menţionăm că pentru toate aceste motive, Parlamentul României a votat deja în trecut pentru abrogarea acestei infracţiuni de sorginte comunistă atunci când a reformat Codul penal (art. 236/1 "Defăimarea ţării sau a naţiunii”).

În toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetăţeni de excesele acestora. Prin urmare, aşa zisele “defăimări” invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care “Conducătorul suprem” se identifica cu poporul şi cu ţara şi în care denunţa orice acuzaţie sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă naţiunii înseşi. Nici Dragnea şi nici un alt lider politic, nici un ministru şi nici un guvern nu au dreptul să se substituie identităţii României sau a cetăţenilor români. Ei sunt cu toţii în serviciul cetăţenilor şi au obligaţia să se permită oricui să-şi exprime opinia cu privire la prestaţia lor de la guvernare, chiar şi atunci când aceasta este critică. De asemenea, considerăm că lupta pentru apărarea statului de drept şi a democraţiei nu este activitate antinaţională.

Solicităm partidului de guvernământ şi preşedintelui Liviu Dragnea să revină asupra acestor declaraţii şi să îşi anunţe public sprijinul pentru dreptul la libera exprimare.

PS: Autodenunţ - textul acestui comunicat va fi expediat tuturor ambasadelor ţărilor europene, reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti şi altor instituţii europene relevante.

*“În schimb, atunci când oameni politici, şefi de instituţii sau voci cunoscute ale societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara prin declaraţii antiromâneşti sau prin acţiuni servile îndreptate împotriva intereselor noastre globale şi naţionale, pierdem suveranitate, pierdem independenţă, pierdem demnitate şi pierdem respectul celorlalte state fără a câştiga nimic în loc. Defăimarea propriei ţări prin minciună e o faptă gravă, care expune România la riscul unor sancţiuni, al unor întârzieri şi al pierderii unor avantaje. Atacul asupra propriei ţări e o insultă la adresa tuturor românilor şi trebuie să înceteze. Suveranitatea României e mai preţioasă decât luptă internă pentru putere şi de aceea e nevoie s-o protejăm prin legi explicite, dezbătute şi votate în parlament”. (Discursul lui Lviu Dragnea la Congresul PSD republicat de Antena 3)

**"să dea posibilitatea să îi sancţionăm pe cei care mint, defăimează propria ţară, gen Monica Macovei. Libera exprimare nu înseamnă să defăimezi." (intervenţia lui Liviu Dragnea la România TV, republicat de Hotnews)".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne