Legea carea înăspreşte pedepsele pentru pedofilie şi viol, atacată de Guvern la CCR

(photos.com)

Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea care înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile de pedofilie şi viol. Motivul invocat de Guvern este faptul că printre prevederile acestei legi este şi eliminarea posibilităţii de prescripţie a faptelor de viol sau pedofilie, lucru care, potrivit Guvernului, ar fi neconstituţional şi ar crea o discriminare între aceste fapte şi altele la fel de grave, relatează Digi24.ro.

Reamitim că legea iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan aduce modificări Codului Penal şi celui de Procedură Penală, cu scopul de a creşte limitele inferioare ale unor fapte precum viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă, astfel încât prădătorii sexuali să primească pedepse cu închisoarea.

Concret, pentru exemplul unui caz de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani în prezent), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani în prezent), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor şi există circumstanţe agravante, şi de la 9 la 18 ani (7-18 ani în prezent) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei.

În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în alte circumstanţe agravante.

Iniţiativa atacării legii la CCR a fost criticată dur de senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit căruia PNL vrea titlul de apărător al infractorilor.

"Este strigător la cer cum ştafeta de apărători ai infractorilor se plimbă de la un partid la altul. După mult timp şi multă presiune Parlamentul a reuşit adoptarea unei legi, iniţiată de deputata Oana Bîzgan-Gayral, care înăspreşte pedepsele pentru infracţiuni de pedofilie şi viol, dar Guvernul PNL s-a gândit să atace legea la Curtea Constituţională.

România are probleme enorme în ceea ce priveşte lupta împotriva infracţiunilor de pedofilie, viol sau abuzuri sexuale asupra minorilor. Violatorii, pedofilii şi exploatatorii sexuali scapă mereu de braţul legii sau primesc pedepse mici, cu suspendare.

Mă întristează foarte tare această decizie a Guvernului. Din păcate nu ia în calcul ce este în inima victimelor, puţin îi pasă de traumele lor.

Nu înţeleg de ce vrea PNL titlul de 'apărător al infractorilor'", scrie, pe Facebook, Vlad Alexandrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne