Legea Barna, depusă în Parlament: Românii care se întorc în ţară să muncească, scutiţi de impozit pe venit

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul Alianţei USR-PLUS Dan Barna a depus în Parlament, împreună cu senatorii USR George Marussi şi Radu Mihail, un proiect de lege care include un pachet de stimulente financiare destinate românilor din diaspora care decid să se întoarcă şi să lucreze în România.

Potrivit USR, proiectul oferă o serie de facilităţi, inclusiv “scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale”.

Aceste facilităţi, mai susţine USR, vor fi aplicate pentru jumătate din perioada în care “foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat”.

“În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din ţară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Preşedinte este să fac din România o ţară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, a afirmat Barna.

Mai exact, beneficiarii potenţialei legi vor fi acei cetăţeni români care au locuit şi au muncit legal într-o altă ţară pentru o perioadă de minim 3 ani.

În timp ce programul de stimulare a repatrierii românilor ar urma să fie valabil în intervalul 2020-2030, perioada minimă de aplicare a scutirii va fi de 18 luni.

“Iniţiativa reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvaţi România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în ţări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în ţară a forţei de muncă, a expertizei şi experienţei acumulate de lucrătorii români în alte ţări şi creştere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, a precizat senatorul USR George Marussi, coautor al iniţiativei legislative.

USR a mai transmis că, pentru a evita stimularea migraţiei, prezentele facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat pe care obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne